Nieuws

Microsoft 365 prijs- en licentiemodel wijzigingen

Wij brengen u graag proactief op de hoogte van de aangekondigde prijsverhogingen en licentiemodel wijzigingen van Microsoft 365. De licenties en de commerciële prijzen gaan wijzigen per 1 maart 2022. Hieronder leest u meer informatie en geven wij u enkele suggesties wat u kunt doen bij het vernieuwen of verlengen van de licenties.

Prijswijziging

De prijsverhoging, variërend van 9% tot 25%, geldt voor zes commerciële producten. De prijsverhoging in dollars (USA) is inmiddels bekend. Naar verwachting zal Microsoft, één maand voorafgaand aan de prijsverhoging, de definitieve prijzen bekendmaken in euro’s.

 • Microsoft 365 Business Basic van $5 naar $6
 • Microsoft 365 Business Premium van $20 naar $22
 • Microsoft 365 E3 van $32 naar $36
 • Office 365 Enterprise E1 van $8 naar $10
 • Office 365 Enterprise E3 van $20 naar $23
 • Office 365 Enterprise E5 van $35 naar $38

Microsoft verklaart de prijsstijging met de claim dat zij in de afgelopen 10 jaar steeds meer toegevoegde waarde zijn gaan leveren. In deze periode heeft Microsoft 24 apps (Microsoft Teams, Power Apps, Power BI, Power Automate, Stream, Planner, Visio, OneDrive, Yammer en Whiteboard, etc.) en ruim 1400 nieuwe functies en mogelijkheden toegevoegd op drie belangrijke domeinen, namelijk communicatie en samenwerking, beveiliging, compliance, kunstmatige intelligentie (AI) en automatisering. Lees hier het bericht vanuit Microsoft.

Licentiemodel wijzigingen

In het nieuwe licentie programma, het ‘New Commerce Experience’ (NCE), kunnen klanten kiezen voor een maandelijks, jaarlijks of driejaarlijks contract. Het vervangt het eerdere en wellicht bekende CSP-model. Het doel van de jaarlijkse en driejaarlijkse toezegging is dat de prijs hiermee vast staat en klanten een financiële verplichting aangaan voor de gekozen periode welke niet tussentijds opgezegd kan worden.

Bijvoorbeeld een klant met een stabiel aantal gebruikers zal dus eerder kiezen voor een jaarlijks of driejaarlijks commitment. Heeft een klant behoefte aan meer flexibiliteit, bijvoorbeeld vanwege seizoensgebonden medewerkers, dan kan er gekozen worden voor een combinatie in maandelijkse en jaarlijkse licenties. Deze flexibiliteit brengt echter wel een 20% prijsverhoging met zich mee.

De belangrijkste informatie over het nieuwe NCE programma leest u hieronder;

 • Ingang – per 1 maart 2022 worden de prijzen verhoogd en zullen nieuwe abonnementen binnen het NCE licentiemodel vallen.
 • Korting – tot 20% korting op jaarlijkse en driejaarlijkse overeenkomsten tegenover de maandelijkse meer flexibele commitment.
 • Annuleringsvoorwaarden – binnen de eerste 72 uur na aankoop van het abonnement kan deze geannuleerd worden met een pro rata restitutie.
 • Gebruikersaantallen – kan het aantal gebruikers wel verhogen, maar verlagen tot de einddatum van de jaarlijkse en driejaarlijkse commitment. Bij een maandelijkse commitment kunnen de gebruikersaantallen wijzigen met een pro rata berekening.
 • Eén einddatum – per abonnement geldt er één einddatum die gelijk is voor alle tussentijds toegevoegd licenties. Deze worden pro rata gefactureerd voor de rest van de looptijd.
 • Na 1 maart 2022 – vallen alle abonnementen die worden afgesloten automatisch onder het NCE programma.
 • Abonnementen die reeds lopen – worden vanaf 1 juli 2022 automatisch overgezet naar het NCE programma.

Wat moet u nu doen?

Er zijn een drietal opties die u kunt kiezen. Wij leggen u de opties hieronder voor en adviseren u er graag over.

Optie 1 – Verleng voor 1 maart en profiteer nu nog

U heeft de mogelijkheid om nu nog u licenties tot 1 maart 2022 te verlengen op basis van de bestaande (lagere) prijzen en licenties voor 12 maanden. U gaat dan pas volgend jaar over naar het nieuwe licentiemodel. LET OP: er is daarbij nu een extra promotie actief tot uiterlijk 1 maart, vraag naar de voorwaarden bij uw accountmanager van IT creation.

Optie 2 – Bepaal en verleng na 1 maart u licenties

Zodra vanaf 1 maart 2022 de nieuwe prijzen en licenties actief worden kunt u beslissen wat uw nieuwe licenties moeten worden. Het aantal voor 36 maanden, het aantal voor 12 maanden en hoeveel licenties u flexibel wenst aan te houden tegen de nieuw geldende tarieven. Wat is hierbij verstandig? Vraag het uw accountmanager van IT creation.

Optie 3 – Verleng nu niet en ga 1 juli automatisch over

U kunt ervoor kiezen om de bestaande overeenkomst van uw licenties door te laten lopen. Dat kan tot uiterlijk 1 juli 2022. Daarna gaan alle ‘oude’ licenties automatisch over naar het nieuwe model op basis van de flexibele varianten. Hoewel dit de minst voordelige variant is van de licenties, behoudt u de mogelijkheid om te wijzigen op de korte termijn, omdat het flexibel is. Laat u daarover adviseren door uw account manager van IT creation.

Neem contact op

Heeft u uw back-up voor Microsoft 365 extern al geregeld?

Microsoft adviseert in de algemene voorwaarden om een back-up van uw Microsoft 365 extern in te regelen en dat is ook uw eigen verantwoordelijkheid.
IT creation BaaS Microsoft 365 biedt snelle back-ups, uitgebreide bescherming en met het selfservice portal ongeëvenaard gebruiksgemak.

Wilt u meer informatie over de BaaS Microsoft 365 oplossing?

BaaS Microsoft 365

 

 

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700