Themas

Bedrijfscontinuïteit verhogen met storage oplossingen

Bedrijfscontinuïteit verhogen door middel van storage oplossingen? Dat kan! In deze blog leggen we uit wat het belang hiervan is. Maar ook wat bedrijfscontinuïteit te maken heeft met storage en welke storage functionaliteiten u hiervoor kunt gebruiken.

Waarom is bedrijfscontinuïteit belangrijk?

Even terug naar het begin. Wat is bedrijfscontinuïteit eigenlijk? Met bedrijfscontinuïteit wordt er gekeken in hoeverre de kritische bedrijfsprocessen in gang blijven, gedurende en na een noodsituatie. Denk hierbij aan: Een stroomstoring, waterschade , cyberincidenten en natuurrampen.

Met andere woorden: In hoeverre kunnen uw zaken operationeel blijven tijdens en na zo’n crisis. Operationeel blijven is voor het ene bedrijf belangrijker dan voor een ander bedrijf. Of eigenlijk de tijdelijke downtime. Een fabrikant zal meer verlies draaien hoe langer er downtime is dan een koeriersdienst. In beide situaties is het belangrijk, maar de mate hierin kan verschillen.

Bedrijfscontinuïteit en storage

Wat heeft bedrijfscontinuïteit dan te maken met storage? Hoe meer uw organisatie leunt op de storage van de IT infrastructuur, des te belangrijker deze is voor de continuïteit. Wat doet uw organisatie met storage? Vaak is het meer dan wat u initieel denkt. Denk bijvoorbeeld alleen al aan uw bestanden opslaan met een back-up hiervan en de geautomatiseerde processen. Wat doet u als deze processen stop komen te liggen? De storage is zeer belangrijk voor de continuïteit van uw organisatie.

Functionaliteiten die de bedrijfscontinuïteit verhogen

Er zijn een aantal functionaliteiten bij een storage oplossing die uw bedrijfscontinuïteit verhogen:

 • DRE
 • Metro functionaliteit
 • Data integriteitschecks
 • Scale-out technologie

DRE

DRE staat voor Dynamic Resiliency Engine. Wat het doet? De functionaliteit heeft zijn eigen algoritmes waarbij elke drive wordt onderverdeeld in virtuele delen. Deze algoritmes gebruiken alle drives. Hierdoor creëert het de juiste redundantie. De algehele prestaties worden hiermee verbeterd, omdat niet alle drives volledig worden gebruikt. En worden er extra drives aan toegevoegd voor meer ruimte, dan wordt de verdeling van storage opnieuw gemaakt. Daarnaast is de rebuild snelheid met deze functionaliteit erg hoog.

Deze functionaliteit helpt u als volgt bij een noodsituatie: Stel er valt een drive uit. De data die op deze drive staat wordt automatisch naar een drive verplaatst die nog ruimte over heeft. Hiermee draaien uw processen nog steeds door, gaat er geen data verloren en kunnen werknemers nog steeds bij deze data.

Een aantal voordelen op een rij:

 • Enterprise Class Availability; Snelle rebuild rate doordat het de data verdeeld over meerdere drives.
 • Intelligente infrastructuur; bij een fout zal het zelf dynamisch de data herverdelen op de drives zodat er niks verloren gaat.
 • Flexibele configuratie; makkelijk nieuwe drives toevoegen van verschillende groottes en hoeveelheden.

Beschikbaar in de Dell EMC PowerStore.

Metro functionaliteit

Bij de metro functionaliteit wordt er gebruik gemaakt van 2 sites. Hierbij wordt het virtuele volume van de storage verdeeld over deze twee sites, maar worden aan de gebruiker getoond als 1 volume.

Is er een noodsituatie en site 1 raakt defect? Dan heeft site 2 altijd nog een exacte, beschikbare kopie. Voor de gebruiker is er geen verlies in performance of data en er is geen data recovery nodig.

Metro Functionaliteit PowerStore

Aantal voordelen op een rij:

 • Niet nodig om allemaal dezelfde storage producten aan te schaffen
 • Active/Active technologie
 • Geen actieve actie vereist bij een noodsituatie

Beschikbaar in de Dell EMC Unity XT en de Dell EMC PowerStore.

Benieuwd naar een demonstratie wat de beheerder kan zien? Bekijk dan deze video van Dell EMC PowerStore: Metro Node

Data integriteitschecks

De data integriteitschecks kijkt of de data nog goed opgeslagen staat en gezond is. Er gebeurt veel in een storage systeem. Deleten van documenten, herschrijven van scripts en downloaden van nieuwe files. Bij iedere back-up die wordt gemaakt, checkt het systeem of de data niet corrupt is.

Doet er zich een noodsituatie voor? Dan is er met deze functionaliteit altijd een gezonde back-up die terug kan worden gezet.

Aantal voordelen op een rij:

 • End-to-end verificatie: Een verificatie of het gezonde data is, voordat er een back-up van wordt gemaakt
 • Beperken van fouten; het beperken van software fouten bij corruptie van bestaande data. Nieuwe data overschrijft nooit de gezonde data.
 • Continue foutdetectie en herstel; Is er toch een error? Dan verhelpt het systeem dit zelf. Door de extra protectie lagen kunnen fouten op tijd worden herkend en automatisch worden hersteld.
 • Herstel van de bestandsysteem; eventueel verloren metagegevens en bestandgegevens worden reconstrueert waardoor het systeem weer snel online komt na een noodsituatie.

Beschikbaar in de Dell EMC PowerProtect DD.

Scale-out technologie

De scale-out technologie heeft een hoge performance en beschikbaarheid. Daarnaast is er de mogelijkheid om steeds verder op te kunnen schalen naar mate de werklast toeneemt. Met de scale-out technologie maakt u gebruik van meerdere clusters, waardoor de werklast verspreid wordt.

Valt er door een noodsituatie een cluster uit? Dan kunnen de andere clusters dit snel opvangen zonder performance en uptime te verliezen.

Aantal voordelen op een rij:

 • Eenvoudige migratie van oudere systemen voor nieuwe systemen
 • Auto-balance en auto-rebuild
 • Hoge schaalbaarheid

Beschikbaar in de Dell EMC PowerFlex en de Dell EMC PowerStore.

Functionaliteiten en budget

We hebben nu op een rij welke functionaliteiten van een storage oplossing de bedrijfscontinuïteit verhogen. Maar welke functionaliteit(en) heeft uw organisatie nodig?  Hoe meer functionaliteiten, hoe meer budget er nodig is. Hierover kunnen onze adviseurs een passend advies geven.

De ideale storage oplossing

Op zoek naar de ideale storage oplossing? Wij leggen in dit artikel uit welke factoren belangrijk zijn en hoe u erachter komt hoe dit nu is ingericht. Benieuwd? Lees dan verder.

Tijd voor de ideale storage oplossing

Direct aan de slag met uw bedrijfscontinuïteit?

Klaar om direct aan de slag te gaan? Bekijk dan direct onze storage oplossingen.

IT storage oplossingen

Heeft u nog aanvullende vragen? Laat het ons weten en wij geven u graag een passend advies voor uw situatie.

IT Storage advies

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700