Themas

Data classificatie; controle over de databerg!

Het classificeren van data vormt de basis van een efficiënte en veilige data opslag. U wilt uw data veilig bewaren, maar niet onnodig investeren in inefficiënte data opslag. Veel nutteloze data blijft langdurig bewaard. De datagroei en daarmee de investeringen in data opslag stijgen jaarlijks exponentieel. Inzicht in welke data u bewaard en hoe vaak u deze gebruikt geeft u een goed vertrekpunt.

 

Identificeren van data

Uw data is op te delen in drie soorten data: bedrijfskritieke data, ROT-data en Dark-data.

Bedrijfskritieke data is essentiële data voor de continuïteit van de bedrijfsprocessen. Dit vormt de ruggengraat van uw organisatie, dus belangrijk om deze gegevens te beschermen en actief te beheren.
ROT-data (Redundant, Obsolete, Trivial) is data die dubbel op meerdere systemen staat (Redundant), onjuist, onvolledig of simpelweg niet meer gebruikt wordt (Obsolete) of totaal geen bedrijfswaarde (meer) heeft (Trivial).
Dark-data is data die nog niet is geïdentificeerd. Dark-data kan bedrijfskritieke data bevatten, maar ook ROT-data. Dark-data is ongewenst, omdat hierin mogelijk aanwezige belangrijke data onbenut blijft. Dark-data neemt veel opslagruimte in beslag en brengt risico’s op datalekken met zich mee.

Om de groeiende berg aan ROT-data en Dark-data aan te pakken, moet data worden geïdentificeerd, geclassificeerd en wellicht ook worden verwijderd. Hiervoor zijn diverse oplossingen beschikbaar. Wij lichten graag drie oplossingen toe die u helpen om uw data efficiënter op te slaan.

Archivering

Voor het slim verplaatsen van oude data kunt u gebruik maken van Elastic Cloud Storage (ECS). Deze oplossing maakt het mogelijk om alle soorten documenten met een visuele of niet visuele voorstelling te documenteren. Ieder bestandstype krijgt zijn eigen metadata en bewaartermijn mee, zodat bestanden eenvoudig en snel terug te vinden zijn. Met behulp van SourceOne archiveringssoftware, kunnen files en e-mails worden gefilterd en gearchiveerd. Een short cut verwijst dan direct naar het archief. Door oude data te verplaatsen naar deze ‘goedkopere’ archiefstorage oplossing, wordt uw bedrijfskritieke data opslag ontlast. Bij verouderde data opgeslagen op archiefstorage heeft u ook geen omkijken meer naar een back up. Uw bedrijfskritieke data krijgt hiermee alle aandacht die het verdiend.

Deduplicatie

Naast oude data, zijn ook dubbel en over verschillende systemen opgeslagen bestanden een groot probleem. Een document, verstuurd naar tien medewerkers die allen dit document opslaan, zorgt voor veel onnodige dubbele data. Met deduplicatie software wordt de ingenomen schijfruimte gereduceerd. Hierbij worden de bestanden vervangen door een verwijzing naar het opgeslagen brondocument. Hetzelfde wordt gedaan met nieuwere versies, zodat alleen de gewijzigde delen van het bestand worden opgeslagen. Deduplicatie technieken zijn gebaseerd op speciale algoritmes.

Door gegevens te dedupliceren, kan de schijfruimte tot 75 procent efficiënter worden gebruikt. Dit voorkomt een onnodige investering in storage hardware, bandbreedte op het netwerk en het vereenvoudigt disaster recovery.

Live Optics Dossier File Characterization Report

De meest voorkomende soort data is ongestructureerde data. Deze data is niet opgeslagen in de traditionele rij-kolom datastructuur. Het is dus heel lastig om waarde uit deze data te halen. Ongestructureerde data neemt gemiddeld zo’n 80 tot 90% van alle datacapaciteit van een onderneming in beslag. Daardoor lijkt de huidige storage oplossing niet meer toereikend te zijn en lijkt extra capaciteit noodzakelijk.

Live Optics Dossier is ontworpen om inzicht te geven in ongestructureerde data door middel van snelle bestandskarakterisering. Live Optics Dossier analyseert de hoeveelheid files, identificeert de distributie van bestanden, de grootte van de bestanden en categoriseert op basis van het type bestand. Met deze analyse wordt gekeken:
> hoeveel capaciteit er benut wordt,
> welke applicatie types de meeste opslag gebruiken,
> hoeveel bestanden ontdubbeld moeten worden,
> welke data gecomprimeerd kan worden,
> welke data kan worden overzet naar archivering.

Met Live Optics Dossier krijgt u inzicht in uw eigen data omgeving. Zo ziet u bijvoorbeeld welke data al sinds zes maanden niet meer is gebruikt en dus veel beter verplaatst kan worden naar een goedkopere storage omgeving. Zodra deze gegevens zijn gearchiveerd, is back-up en data recovery niet meer nodig. Dit scheelt u niet alleen tijd maar ook kosten.

Data advies

Benieuwd naar de mogelijkheden van Live Optics of heeft u hulp nodig bij het inrichten van uw data omgeving? Wij geven u graag advies over veilige en efficiënte data opslag oplossingen. De data karakteristiek bepaalt welke inrichting de beste keuze is.

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700