Themas

Databeheer: data op eigen locatie of in de cloud?

Ieder bedrijf heeft zo zijn eigen wensen en eisen als het gaat om het managen van workloads en het beheren van data. De focus ligt bij het ene bedrijf op krachtige prestaties, terwijl de ander juist kiest voor een eenvoudig schaalbare data-omgeving. Zo kan een on-premise omgeving wellicht beter passen bij een organisatie dan een private cloud of hybrid cloud. Het is daarom goed om uw IT-infrastructuur onder de loep te nemen en te kijken waar uw actuele behoeftes liggen.

Het belang van schaalbaarheid
Wanneer schaalbaarheid een grote rol speelt in uw organisatie kunt u er over nadenken om uw gegevens over te zetten naar de cloud. Denk bijvoorbeeld aan de belastingdienst waar tussen februari en april bijna 10 miljoen mensen in een relatief korte periode digitaal hun aangifte moeten doen. Hierdoor ontstaat een enorme piek in de workload. Het snel kunnen op- en afschalen van de benodigde prestaties zijn tijdens deze periode van essentieel belang. In de cloud kunt u eenvoudig met één of twee klikken een paar extra terabytes toevoegen om meer data op te slaan. Vooral bedrijven, die snel groeien of regelmatig moeten op- en afschalen, zijn gebaat bij een cloud oplossing om zo minder afhankelijk te zijn van de fysieke capaciteit van een eigen omgeving.

Hoge prestaties
Heeft u echter een bedrijf, waar bijvoorbeeld real-time monitoring plaatsvindt en de (lokale) hoge prestaties cruciaal zijn, dan is het juist een voordeel om de infrastructuur op eigen locatie te laten draaien. Omdat de meeste bedrijven afhankelijk zijn van het internet om zaken te doen, bestaat er altijd de angst dat het verbreken van een verbinding de productiviteit schaadt en het onmogelijk maakt om toegang te krijgen tot de gegevens. Een dataomgeving op eigen locatie biedt een intern netwerk met hoge prestaties en is altijd toegankelijk.

Angst voor dataverlies
Voor ieder bedrijf is het cruciaal om bij een calamiteit geen of in ieder geval zo min mogelijk data te verliezen. Als voorbeeld: bij een ziekenhuis moet de RPO (Recovery Point Objective) en de RTO (Recovery Time Objective) nul zijn. Dat is nodig, omdat bij een calamiteit de gegevens van tienduizenden patiënten niet direct teruggezet kunnen worden. Door de data in de cloud te zetten of op een externe locatie, zoals een datacenter, bent u verzekerd van volledig herstelbare data, zodat uw business impact nihil is.

Beveiliging van data voorop
Voor bedrijven die omgaan met geheime- en/of privacygevoelige gegevens, zoals de financiële sector, is het een prettig gegeven dat data veilig in een eigen datacenter staat. Als u de samenwerking aangaat met een (public of private) clouddienst, vertrouwt u het beheer van uw gegevens toe aan een andere partij, zodat zij deze voor u kunnen beheren en beveiligen. U loopt een extern risico dat hackers of ongeautoriseerde partijen toegang krijgen tot uw gegevens.
In tegenstelling tot cloudopslag is toegang tot opslag op eigen locatie, mits de juiste security policies zijn geïmplementeerd, beperkt tot geautoriseerd intern personeel.

Wat past het beste bij uw dataomgeving?
Diverse aspecten spelen een rol bij het kiezen van de juiste oplossing. Bekijk samen met onze consultants wat bij uw organisatie het beste past. Gaat u voor schaalbaarheid en flexibiliteit of spelen prestaties, continuïteit en veiligheid juist een grote rol? Wij helpen u graag met de verduidelijking van de verschillende oplossingen en het maken van de juiste keuzes die het beste passen bij uw organisatie en IT-vraagstuk.

 

Onze managed cloud oplossingen

Onze on-premise IT Infrastructuren

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700