Themas

Eén grote of meerdere kleine servers?

Staat vervanging of uitbreiding van uw serveromgeving op de planning? Waar doet u goed aan, een grote server in rack of toch kiezen voor meerdere kleinere servers? Wat is voor u verstandig? Weet u met welke factoren u rekening moet houden? Als wij het hebben over grote of kleine servers, dan hebben wij het niet over het formaat of het gewicht van de server, maar over de inhoud; processoren, harde schijven en geheugen.

Factoren om rekening mee te houden

Regelmatig horen wij dat er bij veel bedrijven de overweging speelt tussen één grote of meerdere kleine servers. Om hier de juiste keuze in te maken, is het verstandig om goed onderzoek te doen naar resources, performance, workloads etc.

Speelt bij u ook de keuze tussen eén grote of meerdere kleine servers?
Dan kunt u rekening houden met de volgende factoren:

  • Resources en behoefte
  • Budget
  • Bedrijfsgroei
  • Bedrijfscontinuiteit

Resources en behoefte

Bekijk welke workloads de server aan moet kunnen. Dit heeft weer invloed op o.a. de performance en beschikbaarheid van een server.

Budget

Er moet een budget worden vrijgemaakt of deze is al bepaald. Over het algemeen zijn één of een paar grote servers goedkoper dan veel kleine servers. Dit geldt voor de server(s), maar ook voor de overloop in componenten zoals; de voeding, het moederbord, de support en het eventueel huren van rack ruimte.

Bedrijfsgroei

Is er een verwachting dat het bedrijf gaat groeien? Kijk dan ook naar de schaalbaarheid van de servers. Een kleine server biedt hier vaak de uitkomst in. Granulair opbouwen, kleinere stapjes, kleinere prijzen.

Bedrijfscontinuïteit

Neem ook uw bedrijfscontinuïteitplan in overweging. Welke concepten of platformen zijn het meest verstandig? En past dit ook in de andere factoren? Denk aan een N+2 platform of een twin datacenter concept.

twin datacenter concept

Wanneer is het handig om één grote server te kopen?

Om te beginnen, één is geen. Het is nooit verstandig om één server te kopen. Vanuit bedrijfscontinuiteit en redundantie oogpunt, wed je nooit op één paard. Zorg dus altijd voor een extra server.

Zoals gezegd hebben we het bij een grote server niet over het formaat, maar over de inhoud. Een grote server heeft bijvoorbeeld 2 processoren die veel cores of een hoge kloksnelheid hebben. En bijvoorbeeld minimaal 512GB intern geheugen.

Omdat een serveromgeving altijd uit minimaal 2 servers moet bestaan, is het belangrijk dat uw workload zwaar genoeg is voor deze servers. Als u tenslotte maar een klein deel belast, is het zonde van de ongebruikte recources.

Is uw workload wel zwaar genoeg? Dan is het vanuit financieel oogpunt vaak aantrekkelijker om zware servers te kopen. Dit kan ook nog eens een flinke besparing in de benodigde rack-ruimte opleveren.

Het nadeel van zware servers is, zeker als u er weinig heeft, dat het relatief duur is om granulair te schalen. Een extra server kopen kan soms direct een verdubbeling in de resources betekenen en dat is vaak niet nodig.

Wanneer handig om meerdere kleine servers te kopen?

Kleine servers zijn perfect om redundante schaalbare omgevingen te bouwen bij organisaties die beperkte on-premises resources nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld bij kleine organisaties zijn die weinig IT behoefte hebben.

Ook passen grote organisaties, die een deel van de workload in de cloud hebben, bij dit type server. Het gedeelte wat niet in de cloud kan, wordt hiermee wel voorzien van een stabiel on-premises IT infrastructuur platform.

Een ander voordeel van kleine servers is dat het makkelijker is om granulair te schalen. Het toevoegen van een extra server geeft vaak precies de extra resources die nodig zijn zonder onbenutte overcapaciteit.

N+1 platform

N+1 redundantie is een vorm van redundantie die ervoor zorgt dat het platform beschikbaar is in geval van uitval van één server. De servers (N) hebben ten minste één onafhankelijke reserve server (+1).

Deze vorm van redundantie wordt actief/passief of stand-by genoemd. Omdat de reserve server tijdens normaal bedrijf niet actief deelnemen aan het platform. Afhankelijk van de bedrijf continuïteit wensen kan er gekozen worden voor een N+1 of N+2 of hoger platform.

N+1 platform

Kortom; waar moet u op letten?

Het meest belangrijke is de uptime verwachting die gewenst is. Daarnaast is de schaalbaarheid wel of niet van belang. Op basis hiervan kan er een eerste keuze worden gemaakt in een N+1 grote servers of meerdere kleine servers.

Het onderstaande tabel kunt u als uitgangspunt gebruikten:

  IT omgeving grootte   Belang bedrijfscontinuteit / Uptime garantie   Schaalbaarheid   Server advies
  Klein (minder dan 50 VM’s)   Laag   Laag   2 grote servers
  Klein (minder dan 50 VM’s)   Hoog   Hoog   3 of meer kleine servers
  Medium (50 to 150 VM’s)   Hoog   Hoog   5 of meer kleine servers
  Medium (50 to 150 VM’s)   Laag   Laag   2 of 3 grote servers
  Groot (+150 VM’s)   Hoog   Beide   Veel grote servers

VM = Virtuele Machines

Serverconfiguratie; de inhoud van de server

Weet u precies wat u nodig heeft of heeft u hulp nodig bij de configuratie van uw serveromgeving?

Voor uw gemak hebben wij ook een stappenplan voor de configuratie van uw server gemaakt. Deze kunt u lezen via de onderstaande knop.

Kom in 7 stappen tot de juiste serverconfiguratie

Twijfelt u tussen een fysieke server op locatie of tussen een cloud oplossing? Ook hierbij kunnen wij u helpen. Hieronder een greep uit de oplossingen die wij bieden:

  • IaaS platform: Voor ultieme flexibiliteit en geen zorgen over de fysieke server.
  • DCaas concept: Wel de eigenaar van de hardware, maar het beheer laat u aan ons over.

Ontdek de verschillen tussen onze cloud platformen

Vragen of advies nodig?

IT creation is titanium partner van Dell. Op basis van uw wensen en eisen, maken wij een optimale configuratie die voldoet aan alle voorwaarden.

Serveradvies

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700