Themas

Review Dell Latitude 5530 laptop; de nieuwe zakelijke bestseller

Bij het grote publiek in de markt voor zakelijke laptops is een 15” laptop de meest gekozen variant. Het is dan ook niet verrassend dat de Dell Latitude 5520 een populair model was in een eerder stadium. Dit is namelijk een 15,6” laptop in de 5000 serie van Dell, wat staat voor een mid-end level oftewel meest gangbare laptop. Sinds kort heeft Dell de opvolger uitgebracht; de Dell Latitude 5530. Een doorontwikkeling van zijn populaire opvolger en wij bij IT creation verwachten dat ook dit een bestseller zal worden. Als Dell Technologies Titanium Partner hebben wij de mogelijkheid een review te maken over dit nieuwe laptop model van Dell.

Dell 7520 Review - 4

Meest opvallende

Het feit dat er een nieuwe versie is van de meest gevraagde laptop in de markt is misschien wel het beste. Op het gebied van technische specificaties zit de vernieuwing niet specifiek in iets grandioos nieuws. Al is er wel een nieuwe weg ingeslagen qua ontwikkelen, wat stiekem wel een grote verandering is. Namelijk het verduurzamen van dergelijke elektronische apparatuur. Iets wat voor zakelijke afnemers steeds belangrijker wordt om aan (milieu) normeringen en eisen te voldoen. Daar gaan we later in deze review verderop in.

Dell 7520 Review - 5

Design

Van de 5000 serie mag men verwachten dat het niet cheap, maar ook niet high-end is. Ieder heeft een persoonlijke mening of zwart of juist zilvergrijs of matte uitstraling een chique design betreft. Een 15” laptop herbergt nou eenmaal wat meer ingangen en in deze serie ook hardware, dus is het automatisch ook geen ‘dunne’ of ‘lichte’ laptop. Bijvoorbeeld in vergelijk met de Latitude 7520, die IT creation eerder onder de loep nam. Het mat zilvergrijze design is wat ons betreft precies wat men mag verwachten voor dit type.

Specificaties

Allereerst is deze nieuwe 5530 uitgerust met 12e generatie Intel Alder Lake-processoren. Standaard een Full HD beeldscherm en 12e generatie Intel Iris Xe graphics met Thunderbolt.

Er is vooral geïnvesteerd in de toegevoegde waarde op het gebied van beveiliging en duurzaamheid. Voor wat betreft beveiliging heeft de laptop ‘fingerprint’ locking verwerkt in de aan en uit knop. Unieker is de toepassing van ‘Meekijkdetectie’, waarbij er een waarschuwing getoond wordt inclusief het verduisteren van het scherm, zodra iemand meekijkt. Handig wanneer men met zwaar gekwalificeerde documenten werkt.

Dell 7520 Review - 6

Dell geeft aan dat er een verbeterde koel ‘flow’ is ontwikkeld, maar dat kunnen wij niet zo ervaren. De laptop wordt niet super warm, maar de laptop blijft ook niet echt koel bij hogere prestaties in combinatie met een i7 v PRO Intel processor.

Waar Dell ook spreekt van een 400 nits beeldscherm met ComfortView Plus technologie met weinig blauw licht tegen vermoeide ogen, is dit naar ons idee een persoonlijke ervaring. Wij ervaren dat niet als bijzonder.

Geen verrassingen omtrent de ingangen die men kan gebruiken. In vergelijking met andere varianten, zoals de ook populaire 13” modellen of XPS serie, bezit deze Latitude 5530 wel een LAN port. In combinatie met HDMI en USB-C is dit voor gebruikersgemak altijd goed. Net als dat het numpad op een 15” laptop altijd een ‘verademing’ is.

Dell 7520 Review - 7

Duurzaamheid

Voor sommige eindgebruikers zal dit geen belangrijk topic zijn, maar voor inkoop organisaties of functionarissen kan dit wel beslissend zijn in de keuze voor de ideale 15” laptop van medewerkers.

Zo wordt gebruik gemaakt van nieuwe 100% gerecyclede of hernieuwbare verpakking en bestaat het uit bio-gebaseerde materialen, met gerecycled plastic en gerecyclede koolstofvezel. Dell omschrijft het als het duurzaamste portfolio. Nobel, maar toch ook wel goed onderbouwt zoals het voorbeeld met verf op waterbasis van de behuizing.

Bovendien heeft Dell Technologies aangekondigd tijdens Dell Technologies World in Las Vegas dat project Luna de ontwikkeling van duurzaamheid in de komende jaren ingrijpend zal veranderen. Hierbij wordt vooral ingezet op het minimaliseren van het aantal componenten. Oftewel zo min mogelijk materiaal en het hergebruik ervan.

Dell 7520 Review - 8

5530 vs 5520

Zoals bij de inleiding aangegeven zijn er geen grote veranderingen. De behuizing is nagenoeg hetzelfde, op de waterverf basis na. Voor wat betreft de specificaties zijn er een aantal nieuwe specs, zoals de 12e generatie Intel processoren ten opzichte van de 11e generatie bij de 5520. Voor de performance van de meeste gebruikers zal dit geen verschil maken.

Dell 7520 Review - 9

Bij de 5520 zaten de USB-C poorten beide aan één kant en dat is nog steeds zo. Dat vinden we jammer, omdat het ongemerkt best handig is om zowel links als rechts een optie is voor USB-C. Zoals wij dat bij de 7320 wel kunnen gebruiken.

De genoemde ‘fingerprint’ is een mooi verschil en daarbij is eigenlijk de aangehaalde duurzaamheidstoepassingen het belangrijkste. De 5530 wordt standaard geleverd met het nieuwe Windows 11 Pro.

Conclusie

Een tegenstrijdige conclusie. Het is altijd goed als het meest verkochte Latitude model 5520 een upgrade krijgt naar de 5530. Deze 15,6” zakelijke laptop was niet voor niets zo populair. Alleen de reden waarom deze upgrade uitblinkt, is niet zoals we dat gewend zijn. Technisch verschilt het nauwelijks van de voorganger en zijn de nieuwste processoren van Intel wel benoemenswaardig, maar niet heel verschillend.

Zoals gezegd, tegenstrijdige conclusie. Want het duurzaamheidsaspect begint bij de ontwikkeling van IT werkplekken centraal te staan. En dat was vroeger juist minimalistisch. Steeds duurzamer omgaan en inkopen van laptops wordt daarmee beter verantwoordbaar. En hoewel iedere techneut het liefst technische vernieuwingen ziet komen, moeten we deze ontwikkeling ook omarmen.

Review Dell Latitude 5530 - 10

Kortom; de Latitude 5530 is een goede vernieuwing van de meest populaire zakelijke laptop. Wij verwachten dat deze laptop net als zijn voorganger, het meest verkochte model zal worden.

Meer weten over de nieuwe Dell Latitude 5530?

Alle specificaties van de Dell Latitude 5530 vind u hier. Wilt u meer weten over de te maken keuzes of wat de prijs is van deze nieuwe zakelijke laptop van Dell? Neem contact met ons op.

Meer informatie over de Dell Latitude 5530

Wellicht wilt u ook meer weten over de verschillende Dell laptop series of welke strategische client keuzes er te maken zijn op het gebied van client oplossingen?

Strategische client keuzes

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700