Een Business Continuity plan laat zich misschien wel het best vergelijken met een brandverzekering. Noodzakelijk om te hebben, maar hopelijk hoeft u er nooit gebruik van te maken. Ondanks dat kranten vol staan met berichten over buitgemaakte documenten, gegijzelde systemen en diefstal van data wordt de noodzaak van het business continuity plan vaak nog onderschat.
In de praktijk komen we uiteenlopende redenen tegen waarom organisaties niet over een business continuity plan beschikken. De meest bekende reden is misschien wel het aangevoerde argument “Wij zijn niet interessant, het zal ons dan ook niet overkomen”. Of “Als iemand ons echt schade wil berokkenen, dan kan dat toch wel”.
Hoewel dat laatste punt waar is, gaat business continuity niet zozeer over het ‘voorkomen’, maar meer over het ‘herstellen’. Systemen en IT-infrastructuren kunnen uitvallen. Natuurlijk is het belangrijk dat zoveel mogelijk te voorkomen, maar als het gebeurt is het hebben van een business continuity plan absolute noodzaak. Het zorgt ervoor dat geleden schade zoveel mogelijk beperkt wordt en dat de organisatie weer snel kan functioneren.
Organisaties zijn primair gericht op het behalen van doelstellingen. Welke vorm die doelstellingen dan ook hebben. Investeringen in tijd en geld op het gebied van IT, die zijn gericht op het halen van deze doelstellingen zijn dan ook altijd topprioriteit. Het belang van continuïteit binnen een IT-omgeving krijgt daarom te vaak niet de aandacht die het verdient. Maar al te vaak wordt voorbijgegaan aan het feit dat het halen van doelstellingen behoorlijk in het gedrang kan komen wanneer IT-systemen falen.
IT heeft impact op de hele organisatie. De afgelopen decennia is deze impact enorm toegenomen. Kijk maar eens naar het leven van alledag. Waar zouden we zijn zonder smartphone en al die handige apparaten vol met technologie die ons leven makkelijker maken. Juist omdat we zo gewend zijn dat IT het altijd doet, wordt vaak onvoldoende nagedacht over de gevolgen van een situatie waarin de IT-omgeving het niet doet.
De impact van falende of gecompromitteerde systemen is enorm. Niet alleen financieel (denk aan stilstand of losgeld wat geëist wordt), maar ook de reputatie van uw organisatie kan een flinke deuk oplopen.
Omdat het hebben van een business continuity plan net zo vanzelfsprekend zou moeten zijn als het hebben van een brandverzekering, helpen we u graag een stukje op weg. Dat begint bij het bepalen van de stappen die u kunt nemen om tot een business continuity plan te komen.
Het hebben van een business continuity plan is een goede eerste stap. Om het plan zo effectief en actueel mogelijk te houden, is het verstandig het plan te testen en bijvoorbeeld jaarlijks te actualiseren.
Onze specialisten staan voor u klaar. We hebben ruime, brede ervaring op het vlak van business continuity. Wilt u werk maken van business continuity en daarbij profiteren van een flinke kennisvoorsprong? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze specialisten. Ze bespreken graag de mogelijkheden met u.
Wilt u werk maken van Business Continuity? Lees dan ons volgende artikel over Business Continuity.