Afgelopen donderdag 5 maart werd de Linux, NetDevOps en Open Source Tech Summit in Amsterdam georganiseerd. IT-techneuten kregen de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis en ervaring op te doen en met elkaar te delen.
Kijkje in de keuken bij de Politie Nederland
In de ochtendsessie sprak Robert Steeneken, Senior Network Engineer, werkend bij de Nederlandse Politie, over het OpenSource Ecosysteem van de politie. Robert liet nauwgezet zien hoe de IT-infrastructuur er momenteel uit ziet en op welke wijze zijn ‘Skyteam’ verantwoordelijk is voor de cloud omgeving binnen de politie. Inmiddels werken acht teams vanuit Open Source voor de Nederlandse Politie om hun platform(en) verder te ontwikkelen.
Alleen maar OpenSource-code
Waar de politie vroeger nog OpenSource gebruikte vanwege het beperkte budget, wordt dit nu gekozen vanwege strategische keuze. Inmiddels gebruikt Robert met zijn team verschillende open source-clouddiensten, waaronder Cumulus (Linux) als netwerkbesturingssysteem. Daarnaast is de politie als één van de eerste overheidsdiensten die OpenStack gebruikt.
Robert Steeneken: “De politie is van mening dat ze liever 100 mensen in dienst nemen die met OpenSource kunnen werken dan het onnodig aanschaffen van dure software licenties. Door snelle technologische ontwikkelingen kunnen we met OpenSource continue bijstellen. We zijn niet afhankelijk van property software waar restricties aan zijn verbonden en een support desk als het even mis gaat. Met OpenSource hebben wij de mogelijkheid om snel alles zelf te ontwikkelen, bij te sturen en aan te passen.”
Het delen van kennis
Na de plenaire sessie van Robert Steeneken ontstond een levendig paneldiscussie rondom OpenSource. Simon Cornet (Linux Engineer van IT creation), Attilla de Groot (Principal System Engineer van Cumulus) en Robert Steeneken probeerde zoveel mogelijk vragen te beantwoorden over o.a. automation engine Ansible en applicaties als NetBox.
OpenSource platform
Tijdens de tech sessies ging Attilla de Groot meer de diepte in over de Cumulus Linux user space en de toepassing van VXLAN BGP EVPN op basis van het Spine/Leaf model. Waarna Yuriy Andamasov van Sentrium de deelnemers bijbracht over de geschiedenis van VyOS Open Routing en de manier waarop VyOS een bijdrage levert aan de OpenSource community.
Aan de knoppen zitten
In de middag konden de deelnemers kiezen uit twee verschillende break-out sessies. In de hand-on Test-Drive van Sutharsan Sivapalan van Cumulus gingen de techneuten direct aan de slag met het Cumulus Linux besturingssysteem voor Datacenter,- en Campusnetwerken. In de sessie van Yurriy Andamasov van VyOS kregen de deelnemers via hand-on labs een VyOS Certificeringstraining.
Alle partners en deelnemers keken terug op een welgeslaagde dag waarbij vooral veel kennis en ervaring werd gedeeld over toepassingen en ontwikkelingen binnen OpenSource, NetDevOps en Linux.
Heeft u het gemist? Meld u alvast aan voor de najaar editie van 2020 in Amsterdam via het inschrijfformulier.