Werken in ‘de cloud’ is geweldig. Maar het is niet een one-size-fits-all. Of de cloud past bij uw werkprocessen en applicaties, is maar de vraag. Natuurlijk heeft de cloud voordelen. Voor die voordelen is de afgelopen jaren ook veel aandacht geweest. Met name op het gebied van schaalbaarheid, eenvoud en flexibiliteit zijn de voordelen aanzienlijk, daar kan geen on-premises oplossing tegenop. Toch zijn cloud-oplossingen niet altijd de beste oplossing voor uw IT-infrastructuur.
In de praktijk zien we 4 hoofdredenen om ook in 2024 uw IT-infrastructuur geheel of gedeeltelijk on-premises te houden. Dat kan vanwege:
Voor het werken met cloud-omgevingen is een internetverbinding vereist. De beschikbare snelheden variëren nogal van locatie tot locatie. Daar komt dus onmiddellijk het performance vraagstuk om de hoek kijken. Zeker wanneer uw organisatie grote hoeveelheden data verwerkt/gebruikt, is het een uitdaging om de performance van de IT-infrastructuur op peil te houden. Daar komt bij dat over het algemeen geldt dat on-premises infrastructuur een lagere latency heeft. En dat beïnvloed de performance van systemen uiteraard positief.
Ook het kostenaspect is de moeite waard om te noemen. Data is het verdienmodel van cloud-oplossingen. Wanneer uw organisatie veel data transporteert en opslaat, kan dit een aardig kostenpost vormen. Een ander argument om de on-premises IT-infrastructuur te behouden kan liggen in gedane investeringen. Wanneer recent is geïnvesteerd in het vernieuwen of moderniseren van de lokale infrastructuur, is het kostenefficiënt om deze omgeving nog te blijven gebruiken.
In veel productie-omgevingen wordt gewerkt met machines en robots. De IT-infrastructuur speelt daarbij een belangrijke rol in de aansturing daarvan. Dit stelt – soms extreme – eisen aan stabiliteit van netwerken. Afhankelijk zijn van een internetverbinding is dan een kwetsbare plek in de keten. Daar komt bij dat een on-premises omgeving een lagere en meer consistente latency heeft. Om verschillende machines of robots in een productielijn goed aan te kunnen sturen is vooral die consistentie essentieel.
Een lokale IT-infrastructuur zorgt ervoor dat processen geoptimaliseerd kunnen worden en heeft een hogere betrouwbaarheid. Dat laatste is belangrijk om uitval of vertragingen in (delen van) het productieproces te voorkomen. Zeker wanneer er veel in ‘ketens’ geproduceerd wordt, geldt het aloude gezegde: de ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Uitval kan dus een enorme impact hebben. Iedere optimalisatie die het risico op uitval verkleint is dus waardevol.
Het verzamelen en opslaan van data is gebonden aan regels. De AVG/GDPR is op dit vlak misschien wel de meest bekende leidraad. Vaak gelden er naast deze algemene wetgeving ook een aantal eisen die aan specifieke branches worden gesteld. Of aanvullende eisen waaraan moet worden voldaan in het kader van certificering.
Binnen het thema data-compliance, speelt ook beveiliging een grote rol. In meer algemene zin. Een on-premises infrastructuur geeft een organisatie volledige controle over systemen en gegevens. Dat maakt het makkelijker om aan strenge eisen te voldoen.
Een belangrijk, maar ook een vaak vergeten onderdeel van een cloud transistie is een exit strategie. Data naar de cloud brengen is vaak eenvoudig, maar eruit halen is dat lang niet altijd. Hier zijn vaak veel tijd en kosten aan gebonden. Met een on-premises infrasctuctuur heeft u altijd volledige controle over uw data.
Wilt u meer weten over de voordelen van on-premises infrastructuur in relatie tot data-compliance? Lees dan het artikel wat we eerder hebben gepubliceerd:
5 belangrijke situaties voor data-opslag op eigen locatie.
Cloud-gebaseerde oplossingen werken doorgaans met de nieuwste technologieën en systemen. Niet ieder systeem is geschikt voor cloud-migratie. Zeker maatwerk systemen die over een periode van jaren steeds zijn doorontwikkeld, zijn niet per definitie geschikt om in de cloud te draaien. Dat terwijl dit soort systemen vaak wel bedrijfskritisch zijn. Dat maakt het vervangen ervan tot een complexe opgave. Een andere reden om legacy-systemen on-premises te houden, is de investeringskant. Soms zijn legacy-systemen wel geschikt te maken voor toepassing vanuit de cloud, maar vraagt dit om een behoorlijke investering. Bijvoorbeeld vanwege aanpassingen die aan het systeem gedaan moeten worden of veranderingen in de licentiestructuren die dit soms met zich meebrengt. Een keuze om legacy-systemen operationeel te houden binnen een on-premises omgeving is in dat geval ook een keuze die voor de hand ligt.
Het maken van een goede afweging voor uw IT-infrastructuur is vaak lastiger dan het op het eerste oog lijkt. Toch speel een dergelijk vraagstuk in veel organisaties. Gaan we naar de cloud? Blijven we on-premises? Of kiezen we toch voor een hybride infrastructuur? Er is geen universeel antwoord op die vraag.
Wij gaan graag met u in gesprek om te bekijken wat voor uw situatie de best passende oplossing is. Onze ervaren experts, voorzien u graag van een passend advies!