Themas

Hoe ziet een veilige moderne werkplek eruit?

De afgelopen jaren zijn bedrijven steeds meer gaan focussen op de moderne werkplek. Door ontwikkelingen als het grotere aantal (mobiele) apparaten en het vergrote aanvalsoppervlak zijn de cybersecurityrisico’s toegenomen. Het belang van een op en top veilige moderne werkplek, zo leggen we in dit artikel uit, is niet te onderschatten. De hamvraag: wat moet je als organisatie doen om de moderne werkplekken adequaat te beveiligen?

Wat is een moderne werkplek?

De moderne werkplek is feitelijk het digitale fundament van je bedrijfsvoering, aangezien het (kantoor)medewerkers de digitale middelen geeft waarmee ze hun werk verrichten. Met moderne werkplek bedoelen we niet zozeer één specifieke (digitale) oplossing. Het is eerder een concept waarbij technologieën en werkprocessen zo worden geïntegreerd dat medewerkers locatieonafhankelijk, efficiënt en op een prettige manier hun werk kunnen doen.

Wat is er nodig voor een goede moderne werkplek

Van een goed ingericht moderne werkplek profiteren zowel organisaties als medewerkers. Om maximaal voordeel uit de werkplek te halen, moet hij onder meer betrouwbaar zijn, naadloos remote werken faciliteren en álle digitale tools en gegevens bevatten waar medewerkers mee werken.

Cruciaal is ook dat de werkplek een prettige gebruikerservaring oplevert. Veel organisaties meten en verbeteren dit door middel van de Digital Employee Experience (DEX). Door medewerkers een naadloze, betrouwbare, complete en vooral fijne moderne werkplek aan te bieden, geef je een boost aan zowel het medewerkerswelzijn als de productiviteit van je organisatie.

Het belang van security binnen de werkplek

Boven alles moet de moderne werkplek natuurlijk ook veilig zijn. De risico’s rondom de werkplek nemen almaar toe. De laatste jaren zijn steeds meer applicaties en data naar de cloud gegaan. Ook is naast het aantal externe werkplekken ook de hoeveelheid (mobiele) apparaten enorm gegroeid. Gevolg is dat het aanvalsoppervlak een stuk groter is geworden – vaak zonder goede governance. Het moet een combinatie zijn van securitymaatregelen die vanuit IT worden ingericht om risico’s te verminderen in combinatie met user awareness waarin aandacht besteed wordt aan het gedrag van de gebruiker op het lokale device. De combinatie van beide moet zorgen voor cyberweerbaarheid.

veilige moderne werkplek

Veilige moderne werkplek: het ideaalbeeld

Het doel is om een 100% veilige moderne werkplek aan te bieden. Als organisatie maatregelen nemen waardoor de kans op een cyberaanval – én de schade bij een aanval – wordt geminimaliseerd. De belangrijkste securitymaatregelen zijn:

  1. Securitysoftware: van traditionele tools zoals antivirusprogramma’s en firewalls tot nieuwe software voor bijvoorbeeld endpoint detection & response (EDR).
  2. Versleuteling: met encryptie scherm je je dataopslag en -communicatie af, bijvoorbeeld via een tool zoals Bitlocker.
  3. Software patchen en updaten: om korte metten te maken met kwetsbaarheden in de software. Bijvoorbeeld door het inzetten van Vulnerability Management om inzicht te krijgen in kwetsbaarheden en misconfiguraties.
  4. Authenticatie en wachtwoorden: waaronder maatregelen als sterke en unieke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie.
  5. Back-up & recovery: bij een incident moet je beschikken over een actuele beschikbare back-up een een actueel business continuity plan, zodat de organisatie weet hoe er gehandeld moet worden in het geval van een incident.
  6. Security awareness-trainingen: gebruikers zijn óók onderdeel van de werkplek, belangrijk is dat ze veelvoorkomende cyberdreigingen herkennen en de juiste cybersecuritypraktijken (bijvoorbeeld op wachtwoordvlak) hanteren.

Managed werkplek: meer veiligheid en minder werk

Ook het beheren van moderne werkplekken kunnen of willen veel bedrijven niet zelf. Eén van de redenen is dat een moderne werkplek nooit af is. Je moet continu blijven investeren, automatiseren en optimaliseren. Denk aan nieuwe hardware implementeren, meer processen automatiseren en de securitymaatregelen upgraden.

Bij een managed moderne werkplek neemt een IT-bedrijf – zoals IT creation – zaken als software-updates, hardware, security, netwerkbeheer, datamanagement (waaronder back-uppen) en mobile device management voor rekening.

Niet alleen leidt dit tot een (veel) hoger securityniveau. Het zorgt er óók voor dat organisaties lang niet zoveel tijd kwijt zijn aan – en zich minder zorgen hoeven te maken over – de moderne werkplek. Met als gevolg dat ze kunnen focussen op waar ze goed in zijn: hun corebusiness.

Meer weten?

Denk je dat managed moderne werkplekken een uitkomst zijn voor jouw organisatie? Bekijk dan onze moderne werkplekken of neem dan contact op om te praten over de mogelijkheden en uitdagingen.

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700