Themas

Kom in 7 stappen tot de juiste serverconfiguratie

Loopt de support van uw servers binnenkort af? Of heeft u nieuwe IT workloads die verwerkt moeten worden en/of heeft uw organisatie meer performance nodig? Dan is het tijd voor vervanging of uitbreiding met nieuwe servers. Maar welke serverconfiguratie is het meest geschikt voor het verwerken van uw IT-workloads?

Wanneer uw servers vernieuwd moeten worden, maar uw situatie verder niet verandert, is het mogelijk een Live Optics meting te doen. Met deze tool kan worden uitgelezen hoeveel performance uw omgeving vraagt en hoeveel Virtual Machines (VM’s) er draaien. Op basis van de uitkomsten, kan er dan een nieuwe serverconfiguratie worden samengesteld die hieraan voldoet.

Heeft u meer performance nodig? Bijvoorbeeld omdat u een nieuwe applicatie in gebruik wilt nemen? Dan is het zaak om een inschatting te maken hoeveel extra performance benodigd is. Soms geeft de applicatie leverancier een advies. Als u al een vergelijkbare applicatie gebruikt, kan deze ook met Live Optics worden uitgelezen. Op basis hiervan kan dan worden bepaald hoeveel extra performance u nodig heeft voor de nieuwe applicatie. Heeft u nog geen vergelijkbare applicatie in gebruik? Dan kan een specialist u helpen een inschatting te maken van de nodige extra performance.

Stappenplan serverconfiguratie

Wat uw situatie ook is, er zijn altijd overwegingen die u in ogenschouw moet nemen en een aantal keuzes die u zult moeten maken bij het samenstellen van de juiste serverconfiguratie. Globaal kunnen we die onderverdelen in 7 stappen:

1. Welke serverbehuizing is er nodig?

Welke serverbehuizing, oftewel welk chassis, heeft u nodig? In de meeste gevallen gaat dit om de keuze tussen een rack server of een tower server. Er zijn nog andere soorten chassis, zoals modulair en cloud, maar deze zijn minder voorkomend.

Heeft u een eigen datacenter of maakt u gebruik van eigen hardware in een extern datacenter? Dan is een rack server de meest logische keuze. Deze is ervoor gemaakt om in een serverrack te plaatsen en neemt één of meerdere U’s, ofwel rack unit, in. Een rack server is niet geschikt om ‘los’ neer te zetten.

Tower servers zijn zeer geschikt, wanneer u op de desbetreffende locatie niet over een datacenter beschikt en uw server(s) dus los neer wilt zetten. Denk aan kleinere locaties met weinig ruimte of wanneer u gebruik maakt van Edge Computing. Bovendien zijn tower servers vaak fysiek groter dan rack servers. Hierdoor zijn deze servers beter te koelen en kunnen er meer GPU’s, drives of PCIe-kaarten in. Dit is bijvoorbeeld interessant wanneer u meer koppelingen naar externe apparaten nodig hebt. Er bestaan tower servers die omgebouwd kunnen worden naar rackserver, omgekeerd is dit niet het geval.

2. Hoeveel rekenkracht is er nodig?

De benodigde rekenkracht van de server is afhankelijk van de processor workload die de software vraagt. Bij een één op één vervanging van uw server, dus zonder extra te verwachten workloads, kan dit worden doorgemeten met gebruik van Live Optics. Neemt u nieuwe software in gebruik? Dan kan in de meeste gevallen de bijbehorende sizing guide worden gebruikt om te bepalen hoeveel rekenkracht dit vergt. De keuze voor processoren is reuze. U kunt gebruik maken van Intel of AMD processoren. Om processors te kunnen vergelijken heeft iedere processor een PassMark score. Dit is gebaseerd op een onafhankelijke test op basis van PassMark software. Zo kunt u de rekenkracht van de verschillende processors goed vergelijken.

Is er geen sizing guide beschikbaar voor de software die u wilt gaan gebruiken? Dan helpen de specialisten van IT creation u graag bij het inschatten van hoeveel rekenkracht u nodig heeft. Neem gerust contact op.

3. Hoeveel geheugen en opslagcapaciteit is er nodig?

Hoeveel geheugen u nodig zult hebben, hangt sterk af van de hoeveelheid rekenkracht u nodig heeft. Rekenkracht vergt immers ook het nodige (werk)geheugen. Let hierbij ook goed op hoeveel geheugenkanalen u wilt gaan gebruiken. Hardware ontwikkelt zich in een hoog tempo. U kunt dus beter kiezen om meer geheugenkanalen te gebruiken dan bij uw oude serverconfiguratie. Te weinig geheigenkanalen kost onnodig veel performance.

Hoeveel opslagcapaciteit u nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid data die moet worden opgeslagen. Hoe groter uw database, hoe meer opslagcapaciteit u nodig hebt. Maar dat niet alleen: voor het uitlezen van de database is namelijk ook rekenkracht en dús geheugen nodig. De hoeveelheid data groeit exponentieel. Houd dus bij uw serverconfiguratie rekening met voldoende data opslag uitbreidingsmogelijkheden.

Dell ServersPrintplaatje AMD

4. Welk RAID level is er nodig?

Om ervoor te zorgen dat uw data veilig is, wordt RAID in diverse configuraties gebruikt. Hierbij werken drives samen om ervoor te zorgen dat wanneer er een drive uitvalt, uw data niet verloren gaat. Maar welke RAID configuratie past het beste bij uw situatie? Dit hangt af van een aantal factoren. Denk aan de gewenste snelheid en hoeveel drives er volgens u mogen uitvallen, zonder dat dit een negatieve impact heeft op de performance die u nodig heeft.

Voor back-up servers wordt vaak gekozen voor RAID level 5 of 6. Deze RAID levels bieden een hoge mate van veiligheid maar relatief weinig performance en dus snelheid. Voor databases wordt eerder gekozen voor RAID level 10, die meer performance biedt maar hierdoor ook meer capaciteit kost.

5. Welke bandbreedte is er nodig?

Welke bandbreedte, ofwel welke netwerkkaarten zijn er nodig? In principe heeft u hierbij de keuze tussen 10 GB per seconde of 25 GB per seconde. Tegenwoordig liggen de prijzen voor deze twee opties vrij dicht bij elkaar en haalt u meer uit uw investering wanneer u kiest voor 25 GB per seconde. Deze snellere netwerkkaarten zijn bovendien backwards compatible en werken dus ook met 10 GB switches.

6. Zijn er GPU’s nodig?

GPU staat voor Graphic Processing Unit. GPU’s zijn nodig om grafische applicaties te kunnen draaien of zeer complexe berekeningen te kunnen maken. Zo vergen Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning de nodige GPU power.

7. Hoe snel heeft u support nodig?

Wat verwacht u van de fabrikant wanneer iets niet naar behoren werkt? Kortom, hoeveel support heeft u nodig? En voor hoelang? In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een supportcontract van 5 jaar. Hierna worden de servers veelal vernieuwd. Maar er zijn ook kortere of langere contracttermijnen mogelijk.

Hardware fabrikanten bieden verschillende supportpakketten aan. Deze variëren van next business day support tot zelfs binnen vier uur response. Ook proactief support is veelal mogelijk. Hierbij houdt de fabrikant op afstand in de gaten of er problemen te verwachten zijn. Ook hebben sommige fabrikanten de nodige kennis om support te bieden bij bepaalde software-gerelateerde vraagstukken.

Hulp bij het kiezen van de juiste server?

Wellicht wilt u na het lezen van deze stappen advies over welke serverconfiguratie nu het meest geschikt is voor uw organisatie. Onze specialisten ondersteunen u graag bij het maken van de juiste keuze voor uw IT-omgeving. Neem contact op, dan kijken we samen naar uw specifieke situatie.

Contact opnemen

Wilt u meer informatie over next level server integratie? Kijk dan de webinar next level server integratie terug.

Webinar next level server integratie met de nieuwste Dell EMC PowerEdge server

 

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700