Het IT-landschap binnen het bedrijfsleven verandert continu. Steeds meer organisaties hebben (meerdere) vestigingen in het binnen- en buitenland. Ook medewerkers werken steeds vaker onderweg of vanuit huis en gebruiken applicaties vanuit de cloud. Wij zien dat latency voor deze SaaS-applicaties een kritieke factor speelt. Maar waar een verbinding snel en efficiënt hoort te werken, voldoen soms de traditionele WAN’s niet meer aan de behoeften van de gebruikers. De bandbreedte is simpelweg voor een MPLS (Multiprotocol Label Switching) netwerk te laag, waardoor de huidige internetverbinding de snelheid mist die nodig is.
SD-WAN verbetert prestaties
Waar bandbreedte schaars is en performance steeds vaker een probleem wordt, horen wij overal de term ‘SD-WAN’ terugkomen, maar wat is SD-WAN nu werkelijk?
Het Software Defined Wide-Area-Network, afgekort SD-WAN, helpt bedrijven om de connectiviteit van en naar de cloud te versterken. Met SD-WAN kan het publieke internet parallel lopen naast belangrijke zakelijke applicaties. Hierdoor kunnen SD-WAN applicaties verbonden worden over het ‘beste’ Wide Area Network (WAN). SD-WAN zorgt ervoor dat elk apparaat, ongeacht de locatie, dezelfde betrouwbare connectiviteit krijgt als op kantoor. Zo ontstaat er heel wat meer bandbreedte.
SD-WAN beveiligt connectiviteit
Eén van de belangrijkste redenen waarom klanten overstappen naar een SD-WAN oplossing, is omdat de software in bulk geconfigureerd kan worden in plaats van handmatig, zoals de traditionele routers.
Daarnaast maakt de SD-WAN grote verbeteringen in cybersecurity mogelijk. Het gebruik van MPLS VPN’s via internet kan ernstige gevolgen hebben voor de beveiliging. SD-WAN lost dit op door individueel versleutelde VPN-tunnels te gebruiken via openbare netwerken. Dankzij de ingebouwde Applicatie Intelligence van de SD-WAN kan ook de aanwezige beveiligingsarchitectuur gestroomlijnd worden. De SD-WAN herkent de meeste cloudapplicaties en controleert deze, waardoor de firewall wordt ontlast.
SD-WAN levert tijdswinst op
Naast betere prestaties, lagere latency en betere connectiviteit kan elke IT-omgeving (cloud of op locatie), buiten de eigen bedrijfsomgeving snel en eenvoudig worden toegevoegd aan het interne netwerk. Dit levert veel tijdwinst op bij verhuizingen of bij het openen van een nieuwe vestiging of werklocatie. Kortom brengt SD-WAN betere beschikbaarheid tussen branche-office en de managed cloud.
Conclusie; SD-WAN mag dan een populaire term zijn, maar het biedt meer dan een traditionele WAN en volgt daarmee de wensen en eisen van een moderne IT-omgeving. Waar de performance steeds vaker een heikel punt is voor IT-managers, biedt SD-WAN het gebruikersgemak gekoppeld aan snelheid en efficiëntie in een betaalbaar pakket.