Themas

Shared cloud vs. dedicated cloud

Er zijn meerdere soorten cloud omgevingen binnen de IT. Naast de hyperscaler cloud, zijn er ook  cloudoplossing in de regio. De shared cloud en dedicated cloud. Maar welke overeenkomsten en voordelen zijn er? Wat werkt voor uw situatie het beste? U ontdekt het hier.

Wat is een dedicated cloud?

Een dedicated cloud is een cloud omgeving die volledig voor u beschikbaar is. Denk hierbij aan alle resources. Hieronder verstaan we de performance resources zoals CPU, geheugen en storage snelheid. Bij een dedicated cloud zijn de hardware en de software laag volledig van u en wordt de cloud omgeving beheerd door de leverancier.

Wat is een Shared cloud?

In tegenstelling tot de dedicated cloud, heeft de shared cloud omgeving een gedeeld niveau. Resources als CPU, geheugen en storage snelheid zijn gedeeld met andere gebruikers. Bij een shared cloud huurt u als het ware de hardware van de leverancier. Een terechte vraag zou zijn, wat is het verschil met een hyperscaler cloud?

In een shared cloud is vaak meer maatwerk mogelijk, bij een hyperscaler cloud zit u vaak vast aan vastgestelde configuraties. Daarnaast is een hyperscaler cloud efficiënter bij moderne workloads zoals PaaS applicaties. Als u workload onderliggende virtuele machines nodig heeft kunnen de kosten in de hyperscaler cloud stevig oplopen. Een groot voordeel van hyperscaler cloud is dat zij vaak wereldwijde aanwezigheid hebben, zo kunnen medewerkers in andere delen van de wereld profiteren van toegang met lage latency. Shared en dedicated clouds richten zich vaker op lokale aanwezigheid in één of een paar GEO locaties.

 Wat zijn de overeenkomsten tussen de shared- en dedicated cloud oplossingen?

Straks gaan we in op de voordelen van beide cloud omgevingen. Maar eerst de overeenkomsten. De overeenkomsten zijn:

  • Platform beheert door de leverancier
  • Maandelijks model voor OPEX kosten
  • Up-time garanties af te spreken met de leverancier

Datacenter

Wat zijn de voordelen van een dedicated cloud?

De dedicated cloud geeft de optimale flexibiliteit. Geen t-shirt sized platform meer, maar een volledig op maat gemaakt platform dat aan al uw eisen en wensen voldoet. Denk aan bijvoorbeeld een USB dongle licentie op de servers.

Daarnaast: geen zorgen meer over rackruimte, koeling en stroomtoevoer. Alle generieke beheertaken worden overgenomen door de leverancier.

Wat zijn de voordelen van een shared cloud?

Een shared cloud is schaalbaar. Tijdelijk meer of minder virtuele resources nodig? Geen probleem. De omgeving schaalt gewoon mee.

Net zoals bij de dedicated cloud is maatwerk mogelijk. Maar wel in mindere mate. U bent hierbij afhankelijk de componenten en de beschikbare ruimte op deze componenten en de cloud omgeving.

Daarnaast kunt u gebruik maken van de nieuwste technologieën. Deze zijn normaal alleen voor grote bedrijven haalbaar. Denk aan gebruik maken van distributed firewalling, enterprise back-up software en/of active-active replicatie. Waarom? Het platform wordt beheerd door uw leverancier, die alle hardware vernieuwd. Daardoor hoeft u zelf geen investering te doen.

De grootse verschillen tussen een dedicated cloud en een shared cloud

De grootste verschillen tussen deze 2 cloud oplossingen zijn:

  • Shared cloud bied meer schaalbaarheid dan dedicated cloud.
  • Dedicated cloud geeft meer flexibiliteit dan shared cloud.
  • Bij dedicated cloud bent u eigenaar van de hardware, bij shared cloud huurt u de virtuele resources van de leverancier
  • Shared clouds zijn altijd operationele kosten (OPEX) dedicated cloud kunnen zowel als investering (CAPEX) als kosten via een lease model (OPEX) af te nemen.

In de onderstaande afbeelding ziet u duidelijk de verschillen tussen de verschillende cloud oplossingen. De DCaaS oplossing is onze dedicated cloud en de IaaS en de PaaS oplossingen zijn shared cloud oplossingen.

Managed Cloud differences

Conclusie: Welke cloud omgeving is goed voor uw situatie?

Dit is geheel afhankelijk van de punten die voor u organisatie belangrijk zijn. Is er een eis voor optimale snelheid en maximale flexibiliteit? Dan kunt u het best kiezen voor een dedicated cloud. Dan bent u er zeker van dat alle snelheid voor u is en niet wordt gedeeld.

Niet altijd dezelfde hoeveelheid virtuele resources nodig? Alleen in specifieke periodes? Dan bent u voordeliger uit met een shared cloud oplossing. De maandelijkse kosten liggen daarbij op de gebruikte hoeveelheid.

Combineren cloud omgevingen in een hybride cloud

Wist u dat de beide omgevingen te combineren zijn in een hybride cloud? Hierbij kunt u een deel van de workload op een dedicated cloud en een deel op de shared cloud zetten. Een veelvoorkomend voorbeeld is een high performance database cluster op een cloudoplossing in de regio zetten. Waarbij de overige workload op de shared omgeving staat.

Wilt u meer informatie over een hybride cloud oplossing? Wij staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

Neem contact op

Managed Cloud mogelijkheden binnen IT creation

Wilt u meer weten over de onze cloud mogelijkheden?

Kies voor een DCaaS, IaaS of PaaS oplossing in één van onze Nederlandse datacenters.

Of liever eerst even rondkijken? Bekijk dan de Managed cloud pagina.

Managed Cloud

 

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700