Themas

Vooruitblik Windows 11 dankzij ‘gelekte’ build

24 juni aanstaande houdt Microsoft een Windows event. Naar alle waarschijnlijkheid wordt daar Windows 11 aangekondigd. Sinds de gelekte ‘build’ is dat alleen maar aannemelijker geworden. Bij controle van onze nieuwsgierige Windows engineers, hebben ook zij de kans gezien via deze ‘build’ een vooruitblik op Windows 11 te werpen. Hierbij bespreken we kort enkele bevindingen die gedaan zijn.

Activatie licentie

Allereerst het activeren. Hoe zal het straks gelanceerd worden? Moeten we nieuwe licenties aanschaffen? Het heeft er alle schijn van dat Windows 11 een gratis upgrade wordt, omdat het mogelijk was het gelekte product te activeren met een geldige Windows 10 licentie. Dit zou in lijn zijn met de Windows 10 lancering, waarbij men een jaar de tijd kreeg te upgraden naar Windows 10.

Activation - Windows 11

Controle Panel – Classic

Menig persoon hoopte wellicht dat Microsoft een einde zou maken aan de tweedeling van configuratie items. Helaas zullen ‘powerusers’ nog steeds moeten switchen tussen het nieuwe en het classic configuratie scherm, daar hier nog niet voor gekozen is.

Control Panel - Classic - Windows 11

Power Automate

Eerder was Power Automate niet standaard in Windows 10, maar lijkt dat lijkt nu wel het geval in Windows 11. En dat is fijn wanneer er gewerkt wordt met automatiseringen.

Het is eenvoudig om aan de slag te gaan met Power Automate Desktop en automatiseringen te bouwen. Dat betreft een reeks stappen, die een specifieke actie of taak automatiseren. Dat kan met behulp van vooraf gebouwde ‘slepen-en-neerzetten-acties’ of door eigen automatiseringen op te nemen om later uit te voeren.

Een mooie toepassing in Windows 11 vanuit Power Automate is een intuïtieve visuele ontwerper voor slepen en neerzetten biedt meer dan 400 acties die worden uitgevoerd. Zoals bijvoorbeeld een recorder om klikken en muisacties vast te leggen en een robuuste ontwerper omgeving om de opnamen te bewerken en te wijzigen.

Power Automate - Windows 11

Start Menu – Tile vs Classic

Tijdens lanceringen van Windows versies uit het verleden is er altijd een poging gedaan het design van het startmenu / bureaublad te vernieuwen. Windows 8 was daar het grootste voorbeeld van met apps en visuele tegels ten opzichte van het bij iedereen bekende bureaublad en de taakbalk. Een grote verandering, waarbij het al snel mogelijk werd om in Windows 8 met bureaublad en taakbalk te gebruiken.

Het lijkt erop dat met Windows 11 wederom een poging wordt gedaan een nieuw startmenu te introduceren. Stijl technisch in elk geval en dat is verfrissend qua uiterlijk. Hoewel deze lay-out gepaard gaat met het bekende startmenu met bureaublad. Via het filter rechtsboven in het startmenu is het mogelijk een wat klassieker startscherm naar voren krijgen om op alfabetische volgorde te zoeken naar applicaties.

Het doet denken aan een combinatie van Windows 8 en Windows 10 door gebruik te maken van grote tegels in een raster weergave. Al met al zeker vernieuwend, maar wel ‘behoudend’. Zodat de gebruiker de overgang niet te groot hoeft te ervaren.

Classic:
Start Menu - Classic - Windows 11

Tile:
Start Menu - Tile - Windows 11

Windows Terminal (voor powerusers)

Eerder is voor Windows 10 een preview van een Windows Terminal voor powerusers beschikbaar gemaakt. Voor Windows 11 wordt dat nu standaard meegeleverd. Door middel van tabbladen is het mogelijk om meerdere terminal sessies open te houden. Ook het aanmaken van een eigen profiel is mogelijk. Op deze manier is de terminal helemaal te personaliseren.

Windows Terminal - Windows 11

24 juni verwachte aankondiging Windows 11

De presentatie van Microsoft op 24 juni, waarvan officieel het onderwerp nog niet bekend is, lijkt met het lekken van de ‘Build’ van Windows 11 en nog enkele andere hints wel 99% zeker. En misschien is die aandacht ook wel de bedoeling, om te zorgen dat iedereen er vanaf weet. Dat is dan gelukt! Volg hier de presentatie van 24 juni.

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700