Heeft u behoefte aan een schaalbare infrastructuur? Wilt u een IT-infrastructuur die relatief gemakkelijk te beheren is? Of zoekt u naar een vereenvoudiging van uw IT-infrastructuur? Dan is een hyperconverged infrastructuur wellicht de ideale keuze voor uw organisatie. Hyperconverged is een oplossing, waarbij storage en compute gecombineerd zijn in één systeem en direct door de fabrikant optimaal op elkaar zijn afgestemd. Ontdek hier wanneer een hyperconverged infrastructuur de ideale keuze is.
Een hyperconverged infrastructuur beantwoordt aan een aantal actuele infrastructuureisen:
Het installatieproces bij de hyperconverged infrastructuur is aanzienlijk sneller dan bij een traditionele infrastructuur. Dit komt doordat het af-fabriek als één totaalpakket wordt geleverd. Bij een traditionele infrastructuur zijn dit losse componenten, die later aangesloten en op elkaar moeten worden afgestemd.
U heeft meer vrijheid voor het kiezen van de componenten die u in uw hyperconverged infrastructuur wilt. U kunt bijvoorbeeld zelf in detail het aantal, soort en snelheid van de geïnstalleerde harde schijven kiezen. Bij de traditionele infrastructuur staat met name het type schijven in storage systemen al bij voorbaat vast.
Eén van de grootste voordelen van hyperconverged is de eenvoud van van beheer. Omdat alles bij elkaar in één oplossing zit, wordt het ook vanuit één punt beheerd. Een voorbeeld hiervan is dat tijdens het aanmaken van een virtuele machine, er op basis van policies en profielen automatisch de juiste opslag wordt gekozen met de, voor de specifieke workload, best passende redundantie en snelheid.
In een hyperconverged oplossing zit de rekenkracht en storage in één component. Als er een extra server wordt toegevoegd, komt hier direct extra opslagsnelheid bij. Hyperconverged is dus van nature een scale-out concept. En daarnaast zijn er vele andere mogelijkheden om op te schalen. Bij opschalen bedoelen we enkel het toevoegen van opslagcapaciteit, bij uitschalen voegen we naast opslagcapaciteit ook opslagsnelheid toe.
Bij de traditionele infrastructuur is met name het vervangen van de storage een ingrijpend project. Vaak is dit een zogenaamde disruptieve upgrade, waarbij het lastig of onmogelijk is om zonder ingrijpende downtime de vervanging te doen. Dit is bij hyperconverged niet het geval. Door de periode heen is het mogelijk om server voor server te vervangen. Hierbij wordt een nieuw component geplaatst en het oudste component eruit gehaald. Hierdoor kan er gelijkmatig worden vervangen in plaats van een grote vervangingsslag in één keer.
Door het concept dat elke server eigen storage bevat, levert elke server een bijdrage in de storage performance. Daarnaast kan een datasegment in verschillende “stukken” (stripes) worden opgedeeld en zo worden verdeeld onder de verschillende servers. Dit levert een performance winst op.
Een ander groot voordeel is dat de data ook dichtbij de rekenkracht zit, wat een lagere latency oplevert.
Als deze hyperconverged infrastructuur voordelen een aantal knelpunten bij u oplossen, dan is dit zeker de ideale oplossing voor u. Maar hyperconverged kan ook voor uw organisatie de juiste oplossing zijn, als bijvoorbeeld deze praktijksituaties van toepassing zijn:
Als de genoemde hyperconverged voordelen u niet helpen of er zijn geen verwachtingen dat de dataopslag van uw organisatie enorm gaat groeien, dan is een traditionele infrastructuur ook een prima oplossing.
Stel, uw organisatie heeft een uit balans workload. De organisatie maakt alleen gebruik van file servers. Deze servers hebben veel ruimte nodig, maar geen hele lage latency. Er is dus geen gelijke verhouding in opslag en rekenkracht. Alle bestanden worden niet tegelijk geopend, dus de rekenkracht zal ook niet hoeven groeien. Dan bent u meer gebaat bij een traditionele infrastructuur.
Onze ervaren consultants ondersteunen u graag bij het helder krijgen van uw eisen en het maken van de juiste keuzes bij het inrichten van uw IT-infrastructuur. Daarnaast kunnen onze engineers de implementatie voor u verzorgen en beheren wij uw omgeving op afstand. Neem contact op, dan weet u snel meer!