Themas

De geschikte server voor uw IT omgeving

Welke eisen stelt u aan de IT omgeving? Welke resources en functionaliteiten heeft u nu en in de toekomst nodig van uw server omgeving? Wat is voor u de geschikte server? En kunt u uw server(omgeving) zelf beheren of besteed u dat liever uit? Benieuwd? Lees dan verder.

Welke resources en behoeftes vragen uw IT omgeving?

Allereerst is het belangrijk om goed voor ogen te hebben welke resources, behoeften en functionaliteiten uw server nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan de performance, de beschikbaarheid en ga na welke workloads de server heeft.

Een workload is een applicatie of een set applicaties die draait op een server. Er zijn verschillende typen workloads. We benoemen er twee als voorbeeld voor het kiezen van een server:

Database workload

Bij een database workload is het belangrijk dat er veel rekenkracht beschikbaar is. U wilt tenslotte snel de benodigde informatie hebben. Daarnaast is zekerheid en garantie van de beschikbaarheid belangrijk. Is er geen beschikbaarheid, dan heeft dit vaak grote impact op een grote groep gebruikers.

File workload

Bij een file workload is het belangrijk dat er genoeg storage is. Snelheid is hier minder van belang. Alleen het document moet geladen worden en verder heeft de server geen verwerking meer nodig.

Hoe ontdek ik welke resources er nodig zijn? – Live optics

Met de Dell Live Optics workload software is het mogelijk om te meten wat uw huidige situatie vraagt. Daarnaast kan het systeem een inschatting maken welke behoeften er in de toekomst nodig zijn. Deze tool geeft aan hoeveel performance uw omgeving vraagt en hoeveel Virtual Machines (VM’s) er draaien.

Hoewel Live optics een goed beeld geeft over welke performance u nodig heeft, is een passend advies van een specialist altijd aan te raden.

De keuze tussen het serveraanbod

Is er in kaart gebracht welke workloads er zijn en is er gemeten welke performance er nodig is? Dan volgt de keuze uit het serveraanbod en de serverfabrikant.

Serverchassis

Welke serverbehuizing, oftewel welk chassis, heeft u nodig? In de meeste gevallen gaat dit om de keuze tussen een rack server of een tower server. U kunt ook kiezen voor de modulaire chassis, maar deze zijn minder voorkomend.

Heeft u een eigen datacenter of maakt u gebruik van eigen hardware in een extern datacenter? Dan is een rack server de meest logische keuze. Deze is ervoor gemaakt om in een serverrack te plaatsen en neemt één of meerdere U’s, ofwel rack unit, in. Een rack server is niet geschikt om ‘los’ neer te zetten. Binnen de rack-servers zijn een aantal verschillen, zoals een single socket server of een dual socket server. De laatste wordt voornamelijk gebruikt als er veel CPU kracht nodig is.

Tower servers zijn zeer geschikt, wanneer u op de desbetreffende locatie niet over een datacenter beschikt en uw server(s) dus los neer wilt zetten.

Dell servers

Serverfabrikant

Afhankelijk van het benodigde geheugen, is de keuze tussen Intel of AMD ook belangrijk. Deze twee fabrikanten maken voornamelijk de processoren (ook wel CPU’s genoemd). Een Intel CPU kan een geheugen van 6 TB per CPU aan en een AMD CPU een geheugen van 2TB per CPU.

AMD-Logo              Intel logo

IaaS (Infrastructure as a Service)

Wilt u wel gebruik maken van een (eigen) serveromgeving, maar heeft u geen eigen datacenter en niet de benodigde ruimte? Dan kunt u gebruik maken van ons IaaS platform.

Met onze IaaS-oplossing krijgt u een eigen serveromgeving, maar dan in ons datacenter. Deze IT-omgeving:

 • Staat altijd aan
 • Is schaalbaar met de groei van een organisatie
 • Veilig vanaf iedere locatie te benaderen valt

Wanneer u gebruikmaakt van IaaS, dan kunt u kiezen voor een eigen (dedicated) omgeving of een shared platform. Wij richten de omgeving in en zorgen ervoor dat deze proactief wordt beheerd. Zo kunt u zich focussen op de groei van uw business en heeft u geen omkijken naar uw IT infrastructuur.

Wat is  de juiste serverconfiguratie voor uw IT omgeving

Er is in kaart gebracht welke workloads er zijn, er is gemeten welke performance er nodig is en u heeft uw keuze van serverchassis en serverfabrikant gemaakt. Dan volgt de keuze van de configuratie. Houd hierbij rekening met de volgende variabelen en zoek een juiste balans:

 • Gebruikte CPU
 • Geheugen
 • Storage
 • Accelerators
 • Raid level
 • beheer mogelijkheden en support

Wilt u meer informatie over serverconfiguratie? Wij hebben hiervoor een stappenplan opgesteld. Deze kunt u vinden in het onderstaande artikel.

Kom in 7 stappen tot de juiste serverconfiguratie

Beheer mogelijkheden

Een serveromgeving die optimaal presteert? Dan is regelmatig onderhoud nodig. En om ervoor te zorgen dat er geen datalekken ontstaan, moet de serveromgeving altijd up-to-date zijn.  Dataverlies kunt u tegengaan met een goed ingestelde back-up of zelfs een Disaster Recovery.

Heeft u zelf niet de tijd en de specialistische kennis om deze zaken te regelen? Wij beheren graag uw serveromgeving voor u.

Uitbesteden hoeft niet altijd volledig, het kan ook als ondersteuning, waarbij u zelf in controle blijft. Daarbij is het mogelijk om te kiezen voor een Service Level Agreement (SLA) dat bij uw situatie past. Heldere afspraken zorgen voor de beste samenwerkingen.

Van het incidenteel ondersteunen tot het volledig uitbesteden van uw IT omgeving. Met de Managed Services van IT creation is alles mogelijk en behoudt u altijd controle over uw IT omgeving.

Managed Services

Conclusie van het verhaal; de geschikte server

De geschikte server is voor elke situatie verschillend.  Welke punten zijn belangrijk om rekening mee te houden:

 • De resources en behoeften van uw IT omgeving
 • De hoeveelheid en verschillende soorten workloads
 • De keuze van de server chassis
 • De keuze van fabrikant
 • De serverconfiguratie
 • Wie doet het beheer van uw server(omgeving)?

Of vraag het ons!

Onze specialisten helpen u graag verder. Wij kijken samen met u wat de huidige en toekomstige situatie is. Hierop geven wij een passend advies. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Uw vraag over servers

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700