Themas

Welke Dell laptop is best passend voor zakelijk gebruik?

U zoekt een nieuwe Dell laptop voor zakelijk gebruik. Maar wat is de beste laptop voor u en uw manier van werken? De multifunctionele Inspiron, de bedrijfszekere Precision, de alleskunner XPS of meest verkochte Latitude? Of juist een robuuste laptop als u ook buiten werkt? We zetten de verschillen op een rijtje.

Het thuiswerken en op afstand van kantoor werken heeft een enorme vlucht genomen. En wat is een flexibele werkplek zonder notebook? We zien een toename in de verkoop van laptops en voorafgaand daaraan ook meer behoefte aan advies. Wat de beste laptop is, is namelijk voor iedere gebruiker anders. De ene gebruiker wil de zwaarste berekeningen kunnen maken, de ander wil de zakelijke laptop ook als game computer gebruiken. En het bedrijf dat 200 laptops wil, stelt weer andere eisen, waarbij sommige personeelsleden flexibel werken in combinatie met bijvoorbeeld thuis studeren.

Prijs-prestatie in balans

In het algemeen geldt dat uw budget bepalend is voor de mogelijkheden. Hoe meer budget, des te uitgebreider en krachtiger de laptop. Maar voor wie zich op details wil oriënteren, zijn er meer selectiecriteria.

 • Voor professionals is verwerkingskracht en snelle SSD-opslag (Solid State Drive) prioriteit. Creatieven hebben daarnaast ook een speciale grafische kaart nodig.
 • De meeste laptops hebben ten minste 8 GB RAM en de duurdere modellen 16 GB voor betere multitasking of het combineren van taken.
 • De meeste Dell-laptops zijn voorzien van de nieuwste Intel CPU’s (Central Processing Unit). Een Intel i5 is de processor die voor de zakelijke gebruiker een behoorlijke prijs-prestatieverhouding biedt. De i7 levert zeer goede prestaties en de Intel Core i9 is ideaal als je een echte krachtpatser nodig hebt.

Draagbaar en toch krachtig

Tot voor kort leden de prestaties onder de draagbaarheid. Het is nu heel goed mogelijk om een ​​smallere en lichtere laptop aan te schaffen die ook indrukwekkende prestaties levert.

 • 14 en 15 inch komt het meest voor. Dit formaat laptop is toepasselijk voor op reis en zonder in te leveren op rekenkracht.
 • 17-inch laptops zijn echte vervangers voor desktop-pc’s. Ze zijn groter, zwaarder en minder draagbaar. De technische innovaties (bijvoorbeeld omrandingen/’bezels’, gewicht en schermresolutie) hebben ervoor gezorgd dat ook deze systemen veel mobieler geworden zijn.

Bekijk 7520 review

Welk resolutie beeldscherm?

De best passende laptop voor een specifieke gebruiker is niet automatisch een beeldscherm met de hoogste resolutie. Natuurlijk is een 4K-scherm fraai, maar niet op elk systeem beschikbaar. Bovendien, voor hogere resolutie zijn ook krachtigere componenten nodig en dit kan bijvoorbeeld de batterijduur beïnvloeden. Gebruikers in de creatieve en grafische industrie zullen daar minder de nadruk op leggen. Voor het bewerken van foto’s en video’s ligt de standaard hoger dan bij het verwerken van bijvoorbeeld spreadsheets. En in dat geval vindt u het wellicht prettiger om meer overzicht te hebben middels een 17’ scherm.

De U-of de H-processor?

De U-processor (mobiele of Ultra-low power processor) van Intel kom je vooral tegen in laptops waarmee geconsumeerd wordt. Kies voor de i5U voor prima prestaties in bijvoorbeeld MS Office applicaties en alledaagse spreadsheets, voor de i7U als je bovengemiddelde prestaties verwacht. Het lagere energiegebruik in vergelijking met de H-processor komt ten goede aan de batterijduur.

De H-processor staat voor high-performance en is er voor meer rekenkracht en stabiliteit binnen mobiele systemen; er wordt vaker mee gecreëerd in plaats van geconsumeerd. Deze zitten in laptops voor het hogere segment met specifieke prestaties en die zullen meer energie verbruiken. Denk aan bijvoorbeeld Creatieve Professionals en Power Users of als u zich geen blue screens kunt veroorloven (bijvoorbeeld in finance of healthcare). Volgens fabrikant Intel is de nieuwe 4,6 Ghz Intel Core i7-9750H (8 core, 8 thread) tot 33% sneller dan een vergelijkbare van drie jaar oud. Zo zou je 54% sneller 4K-video’s kunnen bewerken. Deze processoren vragen dan ook meer energie dan de U-variant en hebben meer koeling nodig.

Trends bij laptop gebruikers

Als zakelijk gebruiker wilt u steeds meer en ook sneller data verwerken. Daarnaast stelt u hogere eisen aan bedrijfszekerheid en veiligheid. Ook bent u steeds meer gewend aan het online en 24/7 bereikbaar zijn. Privé en zakelijk gebruik lopen daardoor vaker door elkaar heen, vooral nu het op afstand werken de norm is geworden.

In de zoektocht naar de best passende laptop die daar op is gericht, kun je kiezen voor de Dell Inspiron 7000 serie; een uitstekend systeem en krachtige laptop, maar eerder geschikt voor de klein-zakelijke gebruiker en consument, dan voor de groot-zakelijke gebruiker. Onze focus ligt op de zakelijke gebruiker die andere eisen stelt, zoals bijvoorbeeld beveiliging en beheer op afstand.

De beste laptop voor zakelijk gebruik

We richten ons in het vergelijken op de volgende drie modelreeksen:

 • Latitude (algemeen zakelijke gebruikers)
 • Precision (specifieke gebruikers die focus hebben op prestaties en betrouwbaarheid)
 • XPS (voor wie look & feel belangrijker is tov bijvoorbeeld beveiliging en beheersbaarheid)

Binnen deze modellen heeft u genoeg te kiezen en te configureren. De Precision en Latitude modellen kennen namelijk verschillende varianten.

 • Zowel de Latitude als Precision lijn bestaan uit de 3000, 5000 en 7000 serie, waarbij de Latitude tevens een 9000 serie bevat die het ultra-premium segment bedient. Hierbij valt te denken aan de bijvoorbeeld de CEO, afdelingsmanager of buitendienstmedewerkers die customer-facing zijn.
 • Laptops in de 3000 serie zijn instapmodellen met meer basisconfiguraties, bijpassende componenten en dus ook prijzen.
 • De laptops uit de 5000-serie zijn het meest uitbreidbaar qua configuratie en op te schalen richting de meer premium 7000 serie of af te schalen naar de 3000 serie.
 • Voor gebruikers die een systeem willen met oa meer rekenkracht, premium materialen/afwerking en schermopties is er de 7000-serie.

De XPS modellen zijn verkrijgbaar in 13, 15 en 17 inch varianten, waarbij de 15 inch hetzelfde chassis bezit als de 5000 serie Precision (5550). De XPS serie is ontworpen met nadruk op design voor het MKB. Latitude en Precision series zijn ontworpen voor grotere organisaties. Beveiliging, beheer en bijvoorbeeld de aanwezigheid van Dell Optimizer biedt de zakelijke gebruiker meer voordelen. Lees hier meer daarover.

Voor de grafische gebruiker zijn er drie opties. XPS voor de creatieveling die graag onderweg is. Of de Latitude 9000 serie met de U-processoren. Of de Precision-lijn met H-processoren, inclusief grafische oplossingen. Een combinatie in een grotere organisatie kan ook. De Precision systemen zijn standaard afgewerkt met applicaties die ISV-gecertificeerd zijn. Als dit gevraagd wordt zal u per definitie voor een Precision Workstation kiezen.

Al met al zijn er veel keuzemogelijkheden beschikbaar. Het is hierin van belang te bepalen wat voor u en uw organisatie de doorslag geeft. Is dit de look & feel/afwerking, het gewicht, de piek performance en de batterijtijd? Of is dit juist de beschikbaarheid/stabiliteit, de ISV-certificering, het op afstand kunnen beheren, erkende kwaliteit/veiligheid en legacy ports?

Bent u nieuwschierig? Bekijk dan al onze Dell zakelijke laptops.

Dell zakelijke laptops

Wilt u meer uitleg over de verschillen tussen de Dell Laptop Series? Bekijk dan ons artikel; Dell Laptop Series.

Dell laptop series

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700