Themas

De snelste en betaalbare vorm van dataoverdracht – NVMe

Het is steeds belangrijker om sneller bij de informatie te komen. Waar het vroeger vaak seconden duurde voordat een programma of bestand opgestart was, kan dit nu in nanoseconden met het NVMe protocol. Maar wat is NVMe en hoe komt het dat niet iedereen gebruik maakt van NVMe? Waarom zou uw organisatie voor het NVMe protocol moeten kiezen en niet voor een oudere versie met een lagere prijs? Lees in dit artikel waarom u moet kiezen voor NVMe.

Wat is Non-Volatile Memory Express (NVMe)?

Dacht u, net als vele andere, ook dat NVMe een vorm van fysieke dataopslag was? Bijna! Het heeft er wel mee te maken. Maar NVMe is een eigenlijk een overdrachtsprotocol – een computertaal –  voor dataopslag. NVMe is één van de punten die ervoor zorgt dat jij de data zo snel mogelijk kunt benaderen. Het protocol is te vinden op verschillende SDD’s.

De opmars van NVMe

Voordat de snelste manier – tot nu toe – van dataoverdracht er was, waren er andere manieren van dataoverdracht. Niet zo lang geleden hadden we alleen maar HDD (Hard Disk Drives) met het protocol SATA (Serial Advanced Technology Attachment). Dit was een vrij langdradig protocol en niet erg efficiënt. Het kon tot een seconde duren voordat een programma of volgende pagina was gestart. Hierna kwam het HDD in combinatie met SCSI (Small Computer System Interface) en vervolgens de combinatie van SATA en SCSI, genaamd SAS (Serial Attached SCSI). Dit zorgde al voor een lagere latency voor de SATA HDD’s.

NVME

Later werd er gekeken of de fysieke dataopslag verbeterd kon worden, voor een lagere latency. Toen kwam het welbekende, op NAND chips gebaseerde, opslagmedium: SDD (Solid State Disk). Deze was fysiek niet alleen vele male kleiner dan de HDD, maar ook veel sneller. De SDD’s werden eerst gecombineerd met de protocollen SATA en SAS. Maar hierna kwam het bekende NVMe protocol. Dit protocol is speciaal ontworpen voor deze vorm dataopslag. Waarbij SATA en SAS voor HDD’s zijn ontworpen. In het begin was de prijs erg hoog, zoals met iedere nieuwe technologie. Maar doordat de vraag steeds groter werd, kwam er ook meer aanbod op de markt en meer ontwikkeling door verschillende fabrikanten. Hierdoor kwam er een nieuwe fysieke SDD technologie: SDD 3D XPoint. Op deze disk kan alleen de taal NVMe worden gedraaid. Doordat er steeds meer vraag en fabrikanten komen wordt het ook steeds betaalbaarder, zeker in combinatie met de-duplicatie en compressie.

Latency

Verschillende vormen van dataoverdracht en de fysieke technologie

Er zijn 3 verschillende protocollen voor dataoverdracht en er zijn 3 verschillende fysieke technologieën. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen? In de onderstaande tabel kunt u de verschillen in één oogopslag zien.

Overzicht verschillende vormen dataoverdracht

Waarom kiezen voor NVMe?

In de tabel is te zien dat de prijs van de NVMe technologie hoger is dan SATA of SAS, maar de prijs is aan het dalen en wordt steeds betaalbaarder. Dit komt door de grote vraag en het aanbod wat steeds groter wordt. En door de nieuwere technologie te gebruiken, is uw laptop of computer wel toekomstbestending.

Andere voordelen van NVMe:

  • NVMe i.c.m. 3D XPoint is de nieuwste technologie
  • NVMe heeft een veel lagere latency dan SATA en SAS
  • NVMe heeft een veel hogere datadoorvoer
  • NVMe heeft meer opslagruimte op een kleiner oppervlak dan DRAM

Ook profiteren van de hoge snelheid van NVMe?

Wilt u uw IT-omgeving upgraden naar een nieuwe storage oplossing met NVMe? Bekijk dan de Dell Technologies Powerstore oplossing.

Powerstore

Wilt u uw werkplek upgraden met een nieuwe dunnere en sneller opstartende laptops?

Laptops

Twijfelt u wat nu voor u de beste oplossing is? Onze consultants ondersteunen en denken graag met u mee.

Gratis advies over NVMe

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700