Themas

Dell EMC PowerEdge R7525 review 2e gen AMD EPYC server

Wat werkt het beste voor uw IT omgeving qua performance? Veel hangt af van de rekenkracht die wordt geleverd door de IT infrastructuur. Als deze op locatie staat betreft het voornamelijk de server. Eerder hebben we geschreven over de juiste serverconfiguratie. Maar waartoe zijn sommige servers in staat? En hoe verhoud zich dat tussen een Intel of AMD based server? In deze review hebben we een Dell EMC PowerEdge R7525 server aan de tand gevoeld. Waarom AMD? Omdat deze processoren steeds vaker gekozen worden in datacenters.

Waarom 2e generatie chipset

De gekozen server betreft een AMD processor van de 2e generatie. Waarom nog geen 3e generatie? Omdat het merendeel de 2e generatie nog in bedrijf heeft. Later dit jaar volgt er ook een review over een 3e generatie AMD based server van Dell EMC. Op dat moment kunnen we de prestaties met dezelfde workloads testen en weten we wat de 3e generatie meer biedt aan performance.

Geteste workloads

Er zijn meer dan 80 situaties/workloads uitgevoerd bij onze test. Het betreft een vergelijk tussen 2x AMD EPYC 7742 64-Core en een 2x Intel Xeon Gold 6258R. We kunnen niet alle resultaten toelichten. In 56% van de situaties kwam de AMD processor als best presterende uit de test. Alle resultaten zijn hier te bekijken, maar hieronder bespreken we een aantal specifieke voorbeelden.

Specificaties geteste server

Bij IT creation hadden we vier Dell EMC PowerEdge R7525 servers om alle workloads te testen. De specificaties van de GPU server staan hieronder:

DELL EMC PowerEdge R7525
DUAL AMD 7742 2,250 GHZ
16X64GO RDIMM 3200MT
5X480GB SSD SATA
2.5 3X 960GB NVME
64GB SDHC/SDXC

PERC H745 BDC 57416 + 57420 BDC 57414
DP 10/25GB 2X 1400W BOSS

CARD+2M2 ST240G

Dell EMC PowerEdge R7525 Review-2

OPENSSL 1.1.1 test

OpenSSL 1.1.1 test

OpenSSL is een open-source toolkit die SSL (Secure Sockets Layer) en TLS (Transport Layer Security) protocollen implementeert. Dit testprofiel maakt gebruik van de ingebouwde “openssl speed” benchmarking-mogelijkheden. OpenSSL wordt gebruikt om een beveiligde verbinding op te zetten van punt A naar punt B, hiervoor zijn berekeningen nodig om deze lijn te encrypten en dycrypten. Hierbij zijn de prestaties met een AMD processor aanzienlijk beter.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/pts/openssl

Inkscape test

Inkscape test

Inkscape is een opensource-editor voor vectorafbeeldingen, voornamelijk in Scalable Vector Graphics-indeling. Dit testprofiel meet hoe lang het duurt om verschillende bewerkingen door Inkscape te voltooien. Een vergelijkbaar product is bijvoorbeeld Photoshop, hier gaat het om de grafische berekeningen die de CPU aan kan. De AMD EPYC processor is in dit geval niet beter.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/system/inkscape

SQLite Speedtest 3.30 test

SQLite Speedtest 3.30 test

Dit is een benchmark van SQLite’s speedtest1-programma met een grotere probleemomvang van 1.000. Een vergelijkbaar product zou bijvoorbeeld MySQL of MSSQL kunnen zijn. Dit laat de berekeningen zien in een database infrastructuur. Het verschil tussen de Intel en AMD processoren is hierbij klein, toch licht in het voordeel van Intel.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/pts/sqlite-speedtest

Dell EMC PowerEdge R7525 Review-3

Times Apache Compilation test

Times Apache Compilation test

Dit is test die het resultaat weergeeft van hoe snel een Apache HTTPD web server opgebouwd wordt. Een vergelijkbaar product zou bijvoorbeeld NGINX of IIS kunnen zijn.  Het voordeel ligt voor deze test bij de Intel prestaties, al is het verschil niet heel groot.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/pts/build-apache

Dell EMC PowerEdge R7525 Review-4

Timed Linux Kernel Compilation 5.4 test

Timed Linux Kernel Compilation 5.4 test

Dit is een test waarbij wordt gemeten hoe snel een Linux kernel opgebouwd wordt in een standaard configuratie. Er wordt aangetoond hoe snel de berekeningen zijn als er een nieuwe kernel van “scratch” gecompileerd word. De server met AMD processor scoort hier beter dan de Intel processor.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/pts/build-linux-kernel

Timed PHP Compilation 7.4.2 test

Timed PHP Compilation 7.4.2 test

Hoe snel kan PHP7 opgebouwd worden in deze configuraties? PHP is een programmeertaal en is vergelijkbaar met onder andere ASP of .NET. Hierbij wordt aangetoond hoe snel de CPU de code kan compileren om vervolgens door de HTTP layer te sturen. Het verschil tussen de processoren is klein, maar wel in het voordeel van de Intel processor.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/pts/build-php

WireGuard + Linux Networking stack Stress test

WireGuard + Linux Networking stack Stress test

Dit is een benchmark van de WireGuard beveiligde VPN-tunnel en Linux-netwerkstackstresstest. De test wordt uitgevoerd op de lokale host, maar vereist wel root-machtigingen om te worden uitgevoerd. De manier waarop het werkt, is dat het drie naamruimten maakt. ns0 heeft een loopback-apparaat. ns1 en ns2 hebben elk wireguard-apparaten.

Die twee wireguard-apparaten sturen verkeer via het loopback-apparaat van ns0. Het eindresultaat hiervan is dat tests eindigen met het tegelijkertijd testen van codering en decodering – een behoorlijk CPU- en planner-zware workflow. Hierin doet de AMD processor er iets langer over.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/system/wireguard

Dell EMC PowerEdge R7525 Review-5

x264 20-12-17 test

x264 20-12-17 test

Dit is een eenvoudige test van de x264-encoder die op de CPU wordt uitgevoerd (OpenCL-ondersteuning uitgeschakeld) met een voorbeeld videobestand. De AMD processor scoort beter dan Intel variant.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/pts/x264

Zstd Compression 1.4.5 (level 3) test

Zstd Compression 1.4.5 (level 3) test

Deze test meet de tijd die nodig is om een voorbeeldbestand (een FreeBSD-schijfkopie – FreeBSD-12.2-RELEASE-amd64-memstick.img) te comprimeren/decomprimeren met behulp van Zstd-compressie met opties voor verschillende compressieniveaus/-instellingen.

De test omvat een compressie methode waarbij de techniek Zstd gebruikt wordt. Dit is een techniek die ook in veel storage appliances zit. De prestatie met een AMD processor is ruimschoots beter.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/pts/compress-zstd

Zstd Compression 1.4.5 (level 19) test

Zstd Compression 1.4.5 (level 19) test

Deze test meet de tijd die nodig is om een voorbeeldbestand (een FreeBSD-schijfkopie – FreeBSD-12.2-RELEASE-amd64-memstick.img) te comprimeren/decomprimeren met behulp van Zstd-compressie met opties voor verschillende compressieniveaus/-instellingen.

De test is hetzelfde als zstd compressive level 3, alleen dan op level 19 (een zwaardere variant). De processoren ontlopen elkaar hierbij nauwelijks iets aan prestaties.

Bekijk meer statistieken van deze test: https://openbenchmarking.org/test/pts/compress-zstd

Conclusie

Het meten is een moment opname, maar geeft wel een indruk van waar een AMD processoren in een Dell EMC PowerEdge server aan prestaties kan behalen.

Op basis van de prestaties is duidelijk dat in specifieke workloads AMD betere prestaties biedt en dat het in het algemeen in onze tests vaker beter scoort dan Intel processoren.

Helemaal één op één te vergelijken is het vanuit een bepaalde optiek niet, en uit de tests blijkt ook dat de processoren hun eigen kracht hebben. Het feit dat AMD gemiddeld genomen goed partij biedt aan Intel, geeft ons inzicht dat het een logische trend is dat AMD vaker geselecteerd wordt. Ook omdat AMD meer cores biedt in één server en daarmee ruimtebesparing biedt in een server rack.

Meer weten of vragen?

Wilt u meer weten over de testresultaten of wilt u weten waarom de AMD EPYC processor steeds meer gekozen wordt in rackservers? Lees dan onze andere artikelen over AMD processoren of neem contact op met de gespecialiseerde collega’s van IT creation.

Waarom kiezen voor een AMD EPYC processor in rackservers

AMD processoren populair in datacenters

 

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700