Themas

Hyperconverged versus traditionele storage

Bij het inrichten of innoveren van de IT- en data-omgeving voor uw organisatie, komt u voor verschillende keuzes te staan. Kunt u het best uw data beheren op eigen locatie of in de cloud? Of is wellicht een hybride oplossing een beter idee?

Hoewel dit dilemma regelmatig voorkomt, is cloud versus on-premises is niet de enige keuze waar u mee te maken krijgt. Bij het kiezen van een geschikte storage-oplossing komt u ook voor de keuze te staan tussen traditionele storage en hyperconverged. Of iets daar tussenin. In dit artikel vertellen we u daar graag meer over.

Mastek Systems

Traditionele storage | In het kort

Een traditionele storage-oplossing bestaat uit verschillende componenten, die los van elkaar beheerd worden. Denk aan servers die voor rekenkracht (compute) zorgen, storage (dataopslag) en switches die het netwerk van componenten met elkaar verbinden.

Hyperconverged | In het kort

Een hyperconverged infrastructuur brengt compute-, network- en storage-componenten samen, zodat deze te beheren zijn als één component. Met gebruik van virtualisatie kunnen meerdere servers worden gezien als één grote poule van resources. Hiermee wordt als het ware een “mini-cloud” gecreëerd.

“Het idee van hyperconverged infrastructuren komt van origine bij grote tech/cloud bedrijven vandaan, zoals bijv. de Google Cloud. Een techniek die al even beschikbaar is voor eigen datacenter omgevingen.”

Hyperconverged vs. traditioneel storage

Hyperconverged versus traditionele storage

Maar ja, welke storage oplossing voldoet het best aan de wensen en eisen van uw organisatie? We zetten de belangrijkste verschillen per oplossing voor u op een rijtje.

Hyperconverged

Hyperconverged combineert compute-, storage- en netwerkmogelijkheden, zodat u deze kunt beheren als één component. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Vereenvoudigd beheer
  • Vereenvoudigd onderhoud
  • Lagere beheerskosten
  • Gemakkelijk schaalbaar

Een hyperconverged systeem bestaat als het ware uit kant-en-klare bouwstenen. Hierdoor is op- en afschalen in dataopslag heel eenvoudig. Door zo’n bouwsteen toe te voegen, wordt in één keer uw opslagcapaciteit verhoogd. Dit betekent wel dat de componenten ook altijd als één worden geschaald. Het is dus bijvoorbeeld beperkt mogelijk om meer storage toe te voegen, zonder ook performance op te schalen.

Traditionele storage

Bij traditionele storage zijn de verschillende componenten niet geïntegreerd, zoals dit bij hyperconverged het geval is. Een belangrijk voordeel hiervan is dat de verschillende componenten apart schaalbaar zijn. Deze flexibiliteit in schaalbaarheid is handig als binnen uw organisatie de vraag naar storage en de vraag naar performance niet evenredig groeien. In de praktijk zien we dat dit vaak het geval is.

Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een traditionele storage oplossing minder eenvoudig te beheren en onderhouden is.

Dell EMC PowerStore

Voor bedrijven en organisaties met een eigen datacenter op locatie is Dell EMC PowerStore een innovatieve oplossing. Deze oplossing is zowel te gebruiken in traditionele als in hyperconverged dataomgevingen. Ontdek meer redenen om voor Dell EMC PowerStore te kiezen.

Meer over PowerStore

 

Advies over storage?

Onze experts staan u graag te woord over geschikte storage oplossingen voor uw organisatie. Neem gerust contact op.

Contact opnemen

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700