Themas

Keuze in de cloud: wat is het beste voor uw IT-omgeving in 2024?

Overweegt u om in 2024 geheel of gedeeltelijk over te stappen naar de cloud met uw IT-omgeving? Wat is het beste voor uw IT-omgeving? Dan komt u in de situatie waarin een aantal keuzes gemaakt moeten worden.

In dit artikel behandelen wij de volgende keuzes:

  • Is een cloudtransitie echt nodig?
  • Welke workloads moeten er als eerste naar de cloud?
  • Wat besteed je uit en wat niet?
  • Soorten cloud oplossingen
  • Wat is voor uw organisatie het best passend?

Is een cloudtransitie echt nodig?

Voordat je de keuze maakt voor een cloudtransitie moet de organisatie bepalen wat precies het doel is van de transitie, niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Wat zijn je gewenste ‘business benefits’?  En zijn deze haalbaar met een Infrastructuur in de cloud of juist niet. Wilt u naar de cloud of is het nodig? Levert de transitie naar de cloud voordelen voor u op? Bedenk goed; wat is de huidige situatie en wat is de gewenste situatie en beschrijf dit duidelijk in een business case.

Welke workloads moeten er (als eerste) naar de cloud?

Wil je alleen je applicaties in de cloud zetten of ook je IT-infrastructuur? Wil je alleen data migreren of complete werkplekken? Wij raden u aan om uw workloads te prioriteren en per deel te migreren. Welke workloads zijn cruciaal voor de continuïteit van uw organisatie en zijn er onderlinge afhankelijkheden?

Het werken met prioriteren voorkomt onnodige risico’s en complexiteit.  Het is tevens ook makkelijker in te schatten hoeveel tijd en hulpmiddelen er nodig zijn per fase van de migratie.

Wat besteed je uit en wat niet?

Een transitie naar de cloud is geen ‘makkie’. Het betekent nieuwe competenties aanleren en een nieuwe manier van service richting de interne business. Tijdens de migratie moet ook de huidige omgeving up-and-running gehouden worden. De grootste uitdaging bij cloud transitie trajecten is dan ook, de beschikbaarheid van interne IT-resources. Als dat risico bij de start van traject al bekend is, is het belangrijk om dit gelijk in kaart te brengen en samen met uw cloudpartner maatregelen te nemen. Breng van te voren duidelijk in kaart welke stappen er genomen moeten worden en bespreek of dit intern mogelijk is of uitbesteed moet worden.

De keuze tussen verschillende cloudoplossingen en de SLA

De keuze tussen de verschillende cloudoplossingen komt eigenlijk samen met de keuze van de workloads. Aan de hand de geselecteerde workloads kiest u de beste passende oplossing(en) die het beste aansluit bij de eigenschappen van uw workloads. Bij IT creation praten wij over IaaS, PaaS en DCaaS.

Managed Cloud verschillen 2021 NL

Daarnaast is het verstandig om vooraf goed te bedenken wat belangrijk is voor uw IT omgeving. Heeft u te maken met regels voor het opslaan van uw data in de EU? Of heeft u naast uw IT omgeving ook te maken met een OT omgeving? Voor beide eisen zijn verschillende oplossingen geschikt. Wilt u veel support of zo min mogelijk? Kies de SLA die past bij uw interne organisatie.

De keuze tussen verschillende Cloud omgevingen

Wanneer u op zoek gaat naar cloud-oplossingen voor uw IT-omgeving, komt u al snel begrippen tegen als public cloud en private cloud.  Wij praten liever over een hyperscaler cloud, een shared cloud, een dedicated cloud en een hybride cloud.

Een hyperscaler cloud is gericht op PaaS mogelijkheden en de computingservices worden gedeeld. IaaS is ook mogelijk maar hierbij zit u vast aan vooraf bepaalde configuraties. Een groot voordeel van hyperscaler cloud is wereldwijde aanwezigheid, zo kunnen medewerkers in andere delen van de wereld profiteren van toegang met lage latency. Shared en dedicated clouds richten zich vaker op lokale aanwezigheid in één of een paar GEO locaties.

Met een hyperscaler cloud kunt u oneindig opschalen,  maar de kosten kunnen stevig oplopen.

Bekende hyperscalers zijn:

  • Google (Google Cloud Platform)
  • Microsoft (Microsoft Azure)
  • Amazon (Amazon Web Services of kortweg AWS)

Een dedicated cloud is een cloud omgeving die volledig voor u beschikbaar is. Denk hierbij aan alle resources. Hieronder verstaan we de performance resources zoals CPU, geheugen en storage snelheid. Bij een dedicated cloud zijn de hardware en de software laag volledig van u en wordt de cloud omgeving beheerd door de leverancier.

In tegenstelling tot de dedicated cloud, heeft de shared cloud omgeving een gedeeld niveau. Resources als CPU, geheugen en storage snelheid zijn gedeeld met andere gebruikers. Bij een shared cloud huurt u als het ware de hardware van de leverancier. In een shared cloud is vaak meer maatwerk mogelijk dan bij een hyperscyler.

Wilt u weten welke verschillen en overeenkomsten er precies zijn? Lees dan onze blog; Shared cloud vs. dedicated cloud – IT creation.

Een hybride cloud is een effectieve combinatie van verschillende cloudoplossingen. Hierbij kunt u een deel van de workload op een dedicated cloud en een deel op de shared cloud zetten. Hiermee profiteert een organisatie van het beste van twee werelden in een flexibele omgeving die kan worden aangepast aan hun specifieke behoeften.

Wilt u weten hoe u eenvoudig een hybride IT oplossing realiseert? Bekijk dan onze blog; Eenvoudig een hybride IT infrastructuur realiseren – IT creation.

Bent u klaar voor de cloud?

Het kiezen van de uw cloud omgeving is geen kwestie van smaak, maar een kwestie van kijken naar jouw bedrijfsprocessen en de geautomatiseerde systemen die de bedrijfsprocessen ondersteunen. Hoe zijn die ingericht? Welke resources heeft u nodig? Welke voordelen wilt u behalen? Waar profiteert uw organisatie van? Wat is voor uw organisatie toekomstbestendig?

Ga het gesprek aan met één van onze cloudspecialisten. In een vrijblijvend adviesgesprek van ongeveer een uurtje, helpen we u op weg bij het maken van de juiste keuzes voor uw toekomstbestendigd IT-infrasctructuur

Doe de CloudScan

Wilt u liever een stappenplan voor het maken van de juiste keuze? Dit is ook mogelijk.
Download op de onderstaande knop uw stappenplan.

Download: in 5 stappen naar de juiste cloudkeuze

Wilt u reageren?

+31 (0) 85 111 0 700